Czer/normal

Hai mama semua. Baby saya melintang. Minggu lepas dah pergi hospital. Doktor mintak czer, tapi saya tangguh dulu. Besok appointment yang kedua kalau masih melintang kena czer. Saya takut dengar nak czer, kalau boleh nak normal. 😢 rakan sekerja tanya berat baby berapa, berat baby saya 2.90kg. Nurse bagitahu normal. Tapi rakan sekerja saya bagitahu kalau dah berat macam tu memang kena czer la, sebab baby besar, takkan dapat normal. Hmm. Betul ke ya. Tetiba rasa down. Dah la duk risau pasal baby melintang. Ni tambah pulak dengan berat. 💔 #firstmom #firstbaby #pleasehelp #ingintahu

19 Balas

takde apa lah saya pun czer, awal2 pakar suggest utk czer sbb saya asthma kritikal, n dpt tarikh ... memang takut sangat2 . skrg dh bersalin, lg 3 hari nk habis pantang 44 hari alhamdulillah ok je cuma luka bersalin czer kena jaga.. tak sakit sngat pon. nk banding dgn luka operation tulang siku saya eksiden msa muda dulu 3 hari tidur x lena sbb pedih yaamat . tp luka bersalin czer alhamdulillah x rsa mcm operation yg saya eksiden dlu. yg penting kena jaga ❤️

Saya pernah ada pengalaman czer pada 37weeks 6 days. Sebab baby songsang ( kepala dok atas kaki duduk bawah ) jadi admit hospital utk buat ECV ( pusing baby ) tapi dh ada contraction terus ke OT utk czer. Jgn risau, jaga pemakanan, ambil protein dan vit c bg cukup dr sekarang, lepas mandi keringkan tempat luka, pakai bengkung utk support abdomen in sya Allah akan cepat sembuh. No worries oki.. pedulikan org cakap apa..

2y ago

saya pon same macam ni. da dapt surat admit ntk czer .Sebb baby dok selesa kpale kt atas..byk kali jugak pujuk Suh baby pusing semule..harapnye ada la keajaiban sebelum waktu admit kne czer nty . Ank pertama sebelum ni emergncy czer..so yg kdua ni Klau boleh nk la rase normal..moge ada la rezeki tu ..esok scan kali kedua peluang last ntk tengok kple baby .. moge ada yg manisnye esok..baby dok elok kepale kt bawah .amin

Eh takde lah. Berat 2.90 kg boleh bersalin normal. Baby besar tu 4 kg ke atas sis. Jgnla mudah percaya ckp org terutama jika dia bkn doktor. Sy doakan yg terbaik utk sis. Semoga dpt bersalin normal. Tapi bersalin czer pun takpe janji baby selamat, ibu pun selamat. Bersalin mcm mana pun bila baby dh keluar sis juga gembira.

2y ago

Betul. Merapu je 2.9kg kata besar. Tu adalah within the range if an average size baby. Kalau dah 4kg ke atas. Mcm gynae saya dulu pun kata kalau baby bessr sgt baru beranak cser, tapi if dah 2 kali berturut cser, next mmg kena cser and kalau boleh jgn besar. Yg penting sekali have a healthy diet & good fitness regime supaya baby and mak sihat. Nnt nak recover dr normal / cser pun cepat.

saya anak first berat 2.92kg blh je normal sis jgn risau..peduli apa kawan sis nk ckp..sdgkn yg berat baby 4kg pn blh lahir normal..dgn izin allah..baby melintang ni kne pujuk2 sikit baby bnykkn sujud insyallah baby blh turun kepala bawah..saya anak no 3 ni 35mggu baru kepala baby turun..skrg sy dah masuk 37mggu 2ari..dh jmpe pakar sy blh bersalin normal..

Berat baby ikut scan xsama dgn berat baby yg sebenar sis. Sy pon scan baby kt swasta 3.8kg. Esoknya lepas turun darah lendir, sy g spital, doc kt pac terkejut sbb besar sgt baby sedangkan perut sy kecik je. Scan lg skali, 3.2kg. Bersalin 2.84kg je. Xsampai 3kg pon. Dan baby sy dlu melintang jgk mula2. Lepas tu dh ok, kepala kt bawah

2.9 kg x besar lgi la sis.. and jgn caye sgt dgn ultrasound utk EFW, cm sye scan 3.5kg , kluar 3.12kg je, tak larat teran, diorg tarik pkai vacuum.. alhamdulillah skrg dh 27hari..dan bby still boleh pusing walaupun 37weeks ke atas mcm sye dulu, jgn risau sis, Insyaallah semoga sis dipermudahkan...

pepandei je kawan awak.. baby melintang dan kepala xnak turun tu sebabnya.. akak anak 2.9kg kuar normal la.. mana besor. ada baby lagi semangat dri anak akak pon keluar normal. czer ni kes yg serius. ada sebab nak buat czer..xde sebab..xdenye buat

baby melintang mmg kena czer awak. sbb doktor pun xnak jadi risiko pape kt bayi & ibu. contoh, tangan atau bahu bayi yg keluar dulu kalau posisi bayi melintang ni. so mmg bahaya lah nnti. doktor tahu apa yg terbaik, jgn risau czer ok je

diri saya sendiri dulu pun lahir 4.3kg and normal. takde masalah la. czer ke normal insyaAllah takde apa puan. sekarang saya dah 25 tahun and 34 weeks pregnant. doakan saya dipermudahkan urusan bersalin nanti ya

betul la misi ckp tuh, normal je berat mcm tuh, kalau 3.5kg++ kot kira berat n maybe czer. skrg ni awak byk berdoa, pujuk baby byk2x, rasa ada exercise utk baby duk normal balik. fikir positif okay, inshaAllah semua okay.