salam ibu sekalian.sy pregnant dah 2bulan lbeh.tpi slera mkan tgngu.xbleh mkan nasi.nti msti muntah.kdg xtahu nak mkan ape.prut trase lapar.tpi tulah just bleh mkan buah n roti jee.ksian kat baby??

nak cdangan pmakanan

28 Balas

mkn sikit tpy kerap, utk elak lapar berterusan. pilih mknan yg baik n sesuai dgn selera pn. sy ad kawan alahan teruk cuma bole mkn pizza je. bunyi cm lawak.. tpy itu la, pizza je la suami die belikn. cm sy Alhamdulillah, xda alah pd byk bnda.. mg sy doa kuat2 mtk Allah permudahkan sepnjg tmpoh pregnt ni. sy mkn x byk cth nsi sesenduk tpy lauk mg sy hadap betul2😅. jgn biarkan perot kosong ya. nutrisi ptg utk pembentukan & perkembangan bayi😉

Takpe makan buah pun okay. Makan apa2 je yg tekak boleh telan dan perut boleh terima. Yang penting jangan bagi perut kosong. Semoga dipermudahkan urusan ye sis. Aamiin 🤲🏻💕 https://my.theasianparent.com/makanan-pengganti-nasi-untuk-ibu-hamil https://my.theasianparent.com/morning-sickness-tummy-friendly-food-guide

same la sis.. sy sbelum ni pon mcm tu.. dh la sy jenis kuat selera makan, bila awl prggy jd tk tentu hala selera mkn saya. kdg2 teringin mkn itu ini tp tk lalu telan. buat mse skrg sis mkan je ape yg rse boleh, jgn biar perut kosong. nnti dh msuk bulan 3 ke 4 selera dh oke. dh mula mkan bnyak mse tu.

sama la dengam sy, masa trimester 1 mmg xleh mkn nasi rasa loya je..tp mkn gak la sikit paksa sbb utk baby kn..nanti baby lapar, sy suka mkn pizza je la..mkn roti bg kenyang 😁😁 mkn buah juga...smpai sekarang kalo nak mkn nasi mst nasi pns, kalo nasi sejuk memang xleh mkn 😂😂

sayaaaa ada masa seharian xmkn , sis ok lagi bole mkn jugak .. lepas tu try bihun pama , hari2 lah saya mkn bihun pama .. kurma saya paksa mkn hari2 .. Skg da 3bln lebih bole mkn siket2 .. boleh dah carik mknn yg sihat pulak .. xpe , skg sis mkn je ape yg bole sis masuk ..

sama la 😊sy pon mcm tu jugak ta boleh makan nasi asal mkan nasi je mesti na terkluar balik nasi tu .. Ni pun mnum susu makan roti makan buah yang penting bgi alas perut tpi tu la kadang prut mcm masuk angin pula kan ? terus kna heartburn klau awal pregnant ni

Sy dulu masa awal preggy sampai 20w alah teruk. Makan je muntah. Lepas tu ok. Semalam genap 32w, jadi balik. Sampai tak tahu nak makan apa. Semua keluar balik. Yg boleh masuk fresh milk je. Kesian dekat baby Dalam perut ni 😭

Wslm. ... Sy mgdung yg slung.. Alhamdulillah.. Tak ada alahan. Bila mgandung yg kdua ni.. Ya allah seksa ada alahan. Mkn muntah. Sampai mnangis sbb lapar. Tapi tak boleh mkn. 4bulan bru ok sis. Baru brselera cikit mkn..

Sama lag kita..nasi ape2 paling x boleh nak mkn..now ni dah 4bulan pregy pon x boleh mkn nasi..lauk2 pon tgok tekak..so sye bnykkan mkn buah ngan roti..mknan2 ringan mcm jajan asam n jeruk je bnyk sye mkn..

Saya baru 7 minggu tp loya mmg teruk. Saya berganti mkn yogurt, minum susu, mkn roti. Ikut mana boleh. Sbb kalau xmakan, perut akan masuk angin lg kuat rasa nak muntah