salam ibu sekalian.sy pregnant dah 2bulan lbeh.tpi slera mkan tgngu.xbleh mkan nasi.nti msti muntah.kdg xtahu nak mkan ape.prut trase lapar.tpi tulah just bleh mkan buah n roti jee.ksian kat baby??

nak cdangan pmakanan

28 Balas

Makan apa yg bisa masuk saja, asal perut ada isi. Tp harus makan vitamin/supplement biar baby dpt nutrisi cukup. Nanti lewat masa morning sickness tuh baru mulai makan yg sehat.

Sama la saya. Rasa lapar nak mkn nasi, tp bila nasi depan mata rasa nak muntah, hilang selera mkn. Kalau mkn pon sikit je boleh masuk. Skrg kerap mkn buah2 je lapik perut

Sama la kita..mula2 preggy mmg xblh nk mkn nasi..selalu nak muntah balik..kita cuba ambil minuman sarang burung walit..minum tu jela dulu sambil2 mkn roti ke..kenyang jugak..

Makan lah apa2 sis yg boleh alas perut.. Jgn jd mcm sy, alah dgn semua mkanan. Pastu x makan sampai kena gastrik,masuk hospital.. Dah kena gastrik lg susahhh😣

Makan apa yang boleh di telan. Sy 3bln pn sama still tk boleh makan nasi. Mmg hari² mkn roti, susu, buah utk alas perut yg lapar. Kdg² dtg alahan, muntah teruk.

Saya dulu mase first trimester mmg mkn roti jee.. Nc xleh mkn.. Roti dgn nasi tu xde beza.. Same je.. T try laa mkn oat, susu, nestum.. Bijirin2 tu leh je mkn

Ada nurse bgtahu saya..makan sambil minum limau ais..hilang sikit rasa loya..skrg kurang alahan dah sbb perut dah x masuk angin..

saya masa mula mula pon takde selera nak makan nasi. so saya makan makanan selain nasi.. cuba try makan makanan yang bersup..

Mknn roti2,pasta,mee,sup2..sy 1st bb dulu,nasi jrg mkn tp roti burger daging/ayam/ikan semua sapu,sup dan soto..

Sy dah 16w masih muntah bila makan sis. Smpi air masak pon tak boleh. Tp sy paksa ja makan. Muntah mkn lagi☺