Folic asid

Just na tnye. Sya start dri first preggy smpai skrg sya jenih x mkan ubat termasok folic asid sya x pena mkan. Sya bru 11week, x ap ke??

20 Balas

Maaf. Sy nak tanya. Kenapa taknak makan folic acid ye? Folic acid penting untuk bayi. Ada byk kes baby dilahirkan ada masalah disebabkan kurang pengambilan acid folic seperti anencephaly dan spina bifida. Memang itu ketentuan Allah tp kita sebagai manusia perlu berikhtiar. Dah masuk trimester 2 perlu ambil vit yg ada pelbagai zat mcm obimin, zincofer, iberet etc. Bagi sy bagus makan. Dlm pemakanan seharian kita pun belum tentu cukup pengambilan vit b, c dan sebagainya. Kalau puan alah dengan ubat tertentu. Dpt kan nasihat doc .