susu ibu mengandung

klau minum susu ibu mengandung je boleh tak ?? tak mkan ubt asid folic .. tapi sya baca dlm susu ibu mengandung ada mngandungi asid folic ..

18 Balas

Acid folic penting utk immune ibu n anak, juga utk kuatkan rahim, serta pertumbuhan janin, susu pulak elok utk pertumbuhan dan kuatkan tulang , sbb kalau kita amek calcium tambahan, anak akan amek Totally dari kita effect nya bila makin tua kita akan kurang calcium n akan ade risiko tulang rapuh

Ikut diri sis gk..mcm sy ank 1st je sy mkn asid folic n ubat2 klinik ni...2nd n 3rd baby sy xmkn pn semua ubat yg dktr bg...just minum susu je...Alhamdulillah sihat n ckup sifat ank2 sy lahir n xde mslh pape pn... Asid folic ni setahu sy utk menguatkan rahim je kn...

5y ago

Sblm ni agk teliti jg sis... Skrg ni mcm xsempat n xde ms... Lg2 ank mkin membsr ni... Cuma sy pastikn ank2 mkn dr mskkn yg sy msk sndiri dirumah la... Kdg2 aje mkn luar n bg jajan pd mereka... Ank sy semua lelaki n rapat2 plak tu... Sethun 2bulan keluar yg bru.. Btul kurma n madu jg mknan yg tinggi asid folic... Xsemestinya kena mkn ubat yg dibekalkn... Cuma kte kena consume mknan2 yg tinggi asid folic ni secara konsisten... Bkan shj baik utk kandungan malah baik utk kesihatan dlman n bdn kte jg...

pendapat saya... folic acid penting... trsangat lah pnting... saya pernah baca... untuk penambahn DNA dan apa tah.. sis boleh baca kt google.. susu pun penting... saya bukan jenis yang konsisten makan apa2 ubat... Alhamdulillah.. ubat yg kk bg sy sllu amalkn...

X slh sy, folic acid wajib amik. N if amik folic acid, perlu jarakkan around 2 hours before consume susu.. Sbb tkot susu minimizekn penyerapan folic acid tu.. Xslh sy la.. Sbb misi nasihat cmtu..

Better consume dua sis...sbb asid folid yg kk bgi tu mmg dh prescribe utk kite...susu ibu pn sis boleh still minum... 🙂

Kalau boleh ambil juga folic acid at least sampai 3-4 bulan.. sebab nak elak masalah spina bifida utk baby

5y ago

ow mcm tu .. trima kasih dh jawap ..

Saya x blh minum susu sbb ada eczemA ..hormon preg.. So saya mntak.kalsium tablet dr doc

Acid folic sy amik sblm g kje. Masa pagi. Susu amik 2jam sblm tido🤗

Jgan "tak" ambi asid folic,puan.. sbb ubat tu utk tumbesaran baby dlm janin

tp ckupke kandungan folic acid dalam susu ibu tu ?