Selalu pitam

Mumy..nak tanya..kalau selalu nak pengsan pastu pitam2 ni perlu ke paksa buat kerjaa?dsebabkan selalu pitam dan nk pengsan ni saya rehat je x buat apa2 melainkn p tandas..asal je gerak sikit nak pengsan jantung berdebar sangat..hb saya ok cantik..semua ok..saya xtau apa masalah..orang cakap pembawaan..betul ke..first time mengandung...kandungan daa 2 bln lebih..

22 Balas

Hai mommy . saya pernah jadi macam tu . sis banyakkan berehat yee . ade banyak faktor jadi macam tu . salah satu nye low blood pressure . atau pun anemia . jangan buat kerja lasak atau berat yee sis . kalau rasa camtu , cepat ² duduk . bahaya . ape² pun , better pegi hospital or klinik , check yee 😊

5y ago

sekarang macam mane keadaan sis ?? saya doakan sis sentiasa dalam keadaan baik yee

Saya pun tak pasti sis. Yg saya tahu, kalau low hb (anemia) memang mudah pitam. Macam saya masa pregnant 1st sampai awal 3rd trimester, anemia in pregnancy.. Tapi alhamdulillah, takde rasa nak pitam. Allah permudahkan.. Cuba dah 2nd trimester tu rasa mudah penat, jantung macam berdebar sikit.

Kadang kalau hb tinggi sgt pon boeh rasa cmtu..sbb sya hb tinggi pon rasa cmtu..pergerakan xboleh laju sbb jantung akan rasa berdebar dan cpat rasa penat..tido pon kena bantal tinggi sbb rasa semput atau nafas pendek...

Biasanya sis klu hb rendah leh jd mcmni sis..rs penin dan nk pitam..@kurang air dlm bdn or kurang gula dlm bdn pn blh jd mcmtu juge.. pape jg dri bebaik ea

sama macam saya sis..sya pun alami yg sama.. Alhamdulillah masuk kandungan 5 bulan lbh dah x rasa pitam dah..mungkin pembawakkan budak kott sis😂

Hb sis rendah eih? Kalau rendah memang macam tu so baik sis makan ubat makan sayur makan buah buahan hati ayam ke untuk naikkan hb yea

Tekanan darah (blood pressure) sis ok? Biasanya pitam & jantung berdebar ni simptom tekanan darah tinggi. Perlu ke hospital nanti sawan

5y ago

Tekanan darah okey je..smpai jantung dcek..smua kne cek tnggal gdm ngan garam dlm bdan je..

Saya selalu jadi mcm ni lg2 bila dkt tmpt org rmai mcm mall tu smua. Lg pun saya ada thallesimia and tu salah satu punca dia.

Saya pun awal preggy ada mcam ni sis.. tapi lama2 hilang sendiri, dah 4 bulan tak ada lgi pitam dan rsa nk pengsan tu..

Biasanya kalau nak pitam ni ada masalah dgn tekanan darah tapi kalau nak kepastian better check kat klinik