bila bagi puting kat baby.??

Hi mummy.Usia baby berapa bulan mummy2 bagi puting??

22 Balas

Keempat2 anak tmasuk la yg baru nak masuk 2 bln ni mmg sy tak pernah ajar puting..pertamanya tak nak dia keliru puting sebab baby mnyusu badan sepenuhnya..keduanya baby senang dapat kolik atau kembung perut..selain tu saya takut akan ganggu ptumbuhan gigi susu dan akan jadi tabiat. Ada juga org kata kalau biasakan guna puting kosong, nanti anak ada masalah percakapan sebab puting kat mulut je. Tapi tu alasan saya sndri la xnak bagi anak puting. Terpulang pada ibu2 yg lain.

Puting tu bukannya satu kemestian kena bagi.mcm akak 3 ank sblum ni..2 ank je yg nak berputing sbb dia suka melekat kat nenen.nak ngempeng je mmg tak boleh buat kerja.klu budak yg jenis tak nak puting sumbat mcm mana pun dia akan tolak dgn lidahnya.klu yg nak mmg dia terus nyoyot..pada akak mmg senang klu budak berputing senang dia nak tido..tapi time tido kena cabut .yg seksanya time nak pisahkan derita jugak dlm 2 minggu nak layang kerenah dia..

Sy x bgi anak puting. Dlu wktu bujang sy pernah kerja tadika taska, pernah sekali tu ada nurse dri pergigian dtg nak cek gigi budak2. Ada seorg budak yg ggi x cntik sbb hisap puting smpai nurse tu ckp tlg bgitahu parents bdak ni supaya stop bgi puting. Bdk tu hisap puting dri umur bayi smpai nak masuk umur 3 tahun.

Banyak kesan buruk bagi puting kat baby ni sis . saya nampak beza anak yg diberi puting dan tak bagi puting . yg bagi puting ni gigi tak cantik dan lambat bercakap tp sya stop bagi masatu ank belum masuk setahun , kira awal juga la . tu pun nampak kesan buruk . kalau tak terdesak elakkan bagi puting kat baby ni .

Ikut baby jugak. My baby ada time nak, ada time dia taknak. Tp boleh je guna masa dia nak tidur/baby yg suka mengempeng 😂 Bila dia dah tidur, keluarkan dari mulut dia. Jgn biasakan. Pastu beli puting jenis orthodontic punya. Dia boleh elakkan masalah gigi, gusi. Good luck awak 😁

2bulan sis..kalau ikot..jgn biase kan..tp lau ank jnis nk nyonyot..kne jg la bg...sbb nk tgl pengasuh kan..xkn nk nyonyot puting pgsuh plak..hihi..nk snng ajar ank jgn isap puting..lau ilang puting..jnuh mcari hahaha..anak2 sy smua isap puting..alhmdulillah..smua gigi ok..xjongang..

Mak mertua sy ajar suh bagi, belum masuk satu bulan dah sumbat dah, tapi sis tak prefer sbenarnya, entah tak tau knp, sbb takut baby confuse taknak menyusu ibu, tapi alhamdulillah setiap kali bagi bermacam2 jenis puting, satu pun anak saya taknak, semua dia tolak marah2

Klu sy memang tak prefer bagi puting ni . Ank2 buah sy smua tk dibagi puting .. Ank2 kak sdra yg sy jaga pun memang dr baby tk dibagi puting .. Lagi elok . Klu bgi puting nnti smpai kebesar dia tk lepas nk hisap puting sje ..

depends on baby. kalau baby high demand memang disarankan bg Orthodontics punya laa. kalau baby jenis bukan high demand, nk bg buat apa. nt menyusahkan sbb susah nk putus nt

Hmm... Anak sulung saya 6m baru bg puting.. Skrg dah 5y..elok je gigi x jongang.. Elok je bcakap masa umur 3y.. Anak kedua yg x bg puting.. 3y pon xpndi cakap lg. Haih