Kuning (jaundice)

Mommy ade x petua2 untuk turunkan kuning baby dgn cepat... Risau bila bby ade jaundice.....

32 Balas

sy mcm2 cuba. susu badan minum kerap dan kadang sampai 3oz. berjaga juga siang malam.(bby sy kencing byk,berak sikit sbb tu kot lmbat turun ) . petua mndi herba cina,mndi tauge,mandi agar2, xturun. turun sikit bila mandi air kelapa + tido ats daun pisang+ pakaikan cool fever. sekali je buat.pastu naik balik akhirnya sy bg fm S26. turun banyak..pernah smpai turun mendadak byk sgt bwh 100 tp sbb turun mendadak cek sekali lg then naik pulak 111.doc amik darah utk cek fungsi hati. semua oke dan xpyh cek kuning lg.bby saya 30hari kuning. 2kali bawh lampu.

Kerap kan menyusu badan . Lepastu saya dulu minum susu kambing yg pior punya , mak yg minum tau bkn bagi kat baby . Kita kerap minum paksa laa tekak walaupon bau nak termuntah then nyusu kan anak . Kalau ada balance sikit susu kambing tu mandi kan anak then bilas dgn air suam . Laju turun kuning . Tp ada je mak2 yg guna cara lain bg baby minum tp kita xnak amik risiko , bkn semua usus baby sama . Takot kat anak org lain ok kita buat kat anak kita pulak jd lain .mtk simpang .

Anak sy pun jaundice.. Tengah dalam ward ni ha.. Bacaan tadi 16.3 harap turun la lepas ni.. Huhu.. Xlarat berpantang dalam ward.. Bru dua hari bersalin.. Penat bersalin pun tak hilang lagi.. Kan best kalau pihak hospital sediakan keselesaan utk ibu skali.. 😔😔

5y ago

Kannn. Saya pegi teman anak kat ward hari ke 3 bersalin. Dengan sakit jahit lagi kat bawah. Nak duduk susukan anak pun tak boleh sebab kerusi plastik je diorang sediakan. Mmg pedih sgt duduk lama2. Pam pulak belum beli. Seharian menangis masa tu. Rasa macam loser sangat tengok anak lapar tapi tak dapat susukan macam ibu lain😭

Walaupun org tak bagi jemur baby, tapi kitorg jemur jgk sbb ‘Mak yg suruh’. Dua kali je jemur. Pagi2 dlm kul7 gitu. Turun terus kuning nya. So cuba tanya Mak atau Mak Mertua. Jawapan Mak ni biasanya mustajab. Sbb MAK kan? Hehe.

Kuning d sebabkan sel drh merah yg pecah.. Tukar jd bilirubin.. Kluar dr prkumuhan... Susukn dgn susu ibu.. Kerap bby berak kencing so kluar la juga bilirubin tu.. Susu ibu yg trbaik utk bby kuning.. Jgn jemur bby..

Baby sya kuning smpai 340 . Smpai masuk ward . Kena bagi lampu biru smpai 3 . Sya kerap bagi susu formula . Alhamdulillah trun smpai 73 jak. Sya xbagi bf sebab kuning makin naik pula maybe xsesuai dgan anak.

sis bg mandi air paip biasa tu , try buat dlu . if ok , keep on smpai kuning dia habis . mummy jgn mkn lagi bnda yg berkunyit , halia . kkdg2 petua2 ni, kalau sesuai dgn bby xpe , kalai xsesuai dia naik balik kuning .

Cuba mandikan baby dgn air rebusan daun kucai. Tp lpas rebus jgn tambah air lg, biar sejuk sikit air rebusan tu baru mandi kan baby 😊. InshaAllah moga menjadi.

Ibu minum susu kambing. Tak kisah susu kambing asli atau bancuh. Lepas tu susukan baby. Cuba baca saya punya post mengenai baby kuning. Semoga bermanfaat.

Biarkan lampu bilik@ rumah tempt baby terbuka je.. sy dlu alhamdulillah ank kuning dua hri je..lampu rumah@bilik biar terbuka 24jam..bby duk bwh chya lampu ..