detail scan

hi mummy semua...nk mintak pendapat.... baik buat detail scan ke x? asyik fkr2 je nk buat ke x

18 Balas

Detail scan sy buat masa 28w kalau x silap.. masa tu syukur alhamdulillah semua dlm keadaan normal.. air ketuban pun okey.. tali pusat dlm posisi selamat.. siap tunjuk muka c baby.. dctor ckp boleh lah,saiz pun sesuai umur.. dctor ukur2 saiz anggota bdn dia . Cek lagi keadaan rahim dn kantung . Alhamdulillah ok.. masa tu jantina susah tgk sbb baby sorok2.. 😂 masuk 32w kalau sy x silap, baby baru excited bagi tunjuk.. dia kangkang yer 😂 sblm tu sorok tutup pakai punggung dia atau kaki.. alhamdulillah baby girl tapi kita x nak telalu pecaya atau beharap asal baby sihat.. hihi..

5y ago

ikut klinik....biasa 160,180....

better buat sis...utk tahu ada masalah or x...mcm sy haritu 15w sy buat di sonovision pennag...mmg best penerangan yg sonographer tu bg ..dia check smua..dari tulang,air ktuban,masalah bby mmg details sngt dia terangkan...pastu sy pegi lg check pada 18w mggu ni...sonographer ckp smua ok..alhamdulillah...nanti 24/12 ni details scan dgn GH plak...;)...

5y ago

yg sonovision tu sy g sndiri je..swasta pnya...;)……

Seeloknya buat..sbb boleh trace sekiranya ada ketidak abnormalan pd baby.. Mmg takut dan risau pd mulanya sbb takut xdapat terima sekiranya ada kekurangan pd baby..tp lebih tahu drpd tak tahu.. At least kita boleh bersedia mental dan fizikal bila dia lahir kelak.. Sy pun baru buat awal bulan hari tu..alhamdulillah baby sihat..

5y ago

Tq info sis😘😘😘

Better buat. In case baby ada risiko jantung, buah pinggang & sebagainya. Kene awal2 rujuk hospital yg paling baik untuk handle kes kita & persediaan mental fizikal si ibu & ayah. InshaAllah. Semoga anak2 kita sihat walafiat tanpa kurang satu apa pun. Aaamiinnn3 yaa rabbal alaminn.

5y ago

Anis : Sy tak sure kerajaan ade ke tak. Rasanya hospital besar saje ade, bawah O&G. Swasta banyak je. Kene survey dulu sebelom pergi. Biasa kene buat appointment. Sy pon 1st time ni alhamdulillah dah (18 weeks), belom lagi buat details scan. 😊

Lebih baik buat sis, macam2 kita boleh tahu keadaan baby, saiz anggota, kepala,leher, badan,kaki..bentuk jntung normal atau x..jumlah air ketuban, mulut normal atau sumbing,,smua doktor akn tergkn..x rugi buat..

5y ago

hrp2 baik sj..doakn baby sy ye

Pernah p klinik pakar utk scan pastu tanya doc blh ke nak detail scan. Doc ckp tak perlu risau sbb kalau doc detect masalah pada baby, doc sendiri akan suruh kita detail scan. Tp try la tanya doc awak

Sama la. Tp tanya pendapat kwn2 yg dh beranak, sume galakkn buat detail scan. At least dpt tau perkembangan baby. So sy decide utk buat.

5y ago

skarang dh brapa week?

Kalau ada budget @ sis ada sebarang mslah seperti DM/GDM, thyroid @ sbagainya lebih baik buat detail scan..

5y ago

btl jgk tu..sy ad gdm

Better bt sis..kita blh detect awl klu ank dlm kandungan xsihat or ada mslh pape

5y ago

tq sis..btl jgk tu

Bagus buat kita boleh tahu ada masalah atau x dgn pkembangan bayi kita.

5y ago

kena buat la klu mcm tu.... bunyinye seram jgk tu..hrp2 baby sy xde mslh ape2