detail scan

Assalam mommy2 smua...nk tnye spe dah pernah buat detail scan??sme x mcm scan biase??detail scan boley thu ape je ek

16 Balas

Boleh buat dekat klinik swasta. Kk tak ada buat detail scan. Boleh buat masa kandungan umur 18-24 week. Penting buat detail scan sebab boleh check semua organ, otak, jantung, perut baby. Boleh check baby sumbing @ tak. Boleh check kaki baby sama panjang @ tak. Lepas tu doktor akan check berat & besar baby ngam tak dengan umur baby. Doktor akan check kedudukan uri, air ketuban banyak ke sikit. Tak rugi pun buat. Tak ada la hati ni risau.

Detail scan dgn scan biasa dkt KK tak sama. Detail scan blh buat dkt klinik swasta, sonographer akan maklumkn lbh terperinci ttg bby dlm kndungan, cth check air ketuban cukup tak, berat bby ok tak. Detail scan nie nk tgok bby smada normal ke tidak dr segi fizikal. Kira jari tgn,kaki,pnjng peha ok ke tidak & lain2 lg. Organ2 dlmn pun dicheck juga

5y ago

Sgt recommended klinik az zaara ni..

Perlu buat detail scan ni, ada rezki lebih, asingkan sikit utk buat detail scan. Kita boleh tau info baby, mcm sy, semua ok. Satu je doc detect ada echogenic foci at left ventricle. Doc ckp tak bahaya and saiz dia pon 0.19cm, alhamdulillah, lega. So byk pros kalau kita buat. Jgn lmbt sgt nak buat ok. Nnt lemak baby dah byk, ssh nk nmpk.

3y ago

seeloknye scan mase brpe week ya??

Xsm sis..mcm details scan..leh tw bby ok ke x..ada sumbing atau cleft pd kaki atau mlut...blh tw bby sindromdown atau x..kmdian leh tw otak berkembang dgn normal or x..jntung..tulang blkang n etc..ckup x tgn n kaki bby......dlm erti kata lain..apa yg abnormal pd pertumbuhan bby kita akn dpt tahu dr details scan.

Dah pergi appointment kat klinik swasta utk buat tapi disebabkan ada risk mse preggy sbb sticker hijau kena refer yg pakar jee katanye plus pakar ssh nk appointment & harga pon mahal so ta buat tapi doa baik2 jee

Detail scan untuk tau semua keadaan baby. Jantung paru2 buah pinggang tulang belakang otak tulang the whole body. Scan untuk detail ni 2D. Mcm yg scan biasa tp ada mesin khas dia. Mmg untuk detail.

5y ago

Sama2😊

Detail scan utk check semua fizikal baby. Mcm baby ade sumbing x, jari ckup x and semua parts of baby's body la. Bagus buat detail scan ni.

Sgt2 digalakkan utk buat detail scan , doc akan kire jari cukup ke tak, jantung, otak, buah pinggang, semua lgkap. Or samaada sumbing atau tak.

5y ago

Tq awk...ingt nk buat jgk mnggu ni..sbb dah 24w

Detail scan ni dy bg tahu semua, tulang paha, tangan kaki semua cukup x, ada cacat x? Jntung ok ke x, semua la dy cerita.

bole buat detail scan dr 22-28w .. lg bagus.. dpt tgk baby ada cacat ke.. ckup x jari..pembesaran..baguss la