Susu untuk ibu hamil

Hi mummy semua, saya baru pregnant around 10 weeks. Sekarang tgh mnum susu anmum. Pernah baca ade org bgtau tak sesuai sbb gula byk, baby jadi besar, n berat kita akan naik. Betul ke ye? Ade any suggestion tak susu ape yg sesuai memandangkan sy tubuh kecil. Thanks

43 Balas

Sy pulak x boleh minum Anmum sbab rase loya. Sampai skrg yg Anmum Lacta pon sy x boleh minum. Lagipon nurse sdri x bagi minum Anmum sbab kandungan gula dia tinggi. Kalo nak jugak, minum selang sehari. Cuba sis minum Nestle punya, Mom n me. Yg ni bg sy susu pregnant yg paling dekat rasa dia dgn susu tepung biase. Frisomum dgn Enfamama pon sedap jugak tp mahal sikit la. Takpon, beli susu kambing. Sy minum susu kambing In'san. Sedap. Hehe. Waktu pregnant cuba banyak susu. 😊

Sy dlu mnum anmum..tpi msa buka bku 3 mnggu lps nurse tgur..dia kta dia x sarankan mnum susu formula especially anmum sb kandungan gula dia tinggi..secondly sb dia kta tkut bancuhan kta x btul..so kta x dpt zat tu..so dia suggestkn fresh milk..😂😂😂 tpi tu lah..bila mnum fresh milk jadi terskip2 plak mnumnya..hahaha

Bila kita pregnant semuanya jd unpredictable.. Setiap pregnancy berbeza keadaannya.. Ikut previous experience saya pregnant anak ke4 saya kurang minum susu dan makan pun memilih tp hasilnya baby yg dilahirkan lebih besar dr yg sebelum ni.. Ape pun jaga pemakanan betul2 yg paling penting ok!

sye minum susu anmum coklat, tp sye x buat 1 peket, sye buat sparuh dr 1 peket...sbb susu ne manis....susu anmum ne bagus, tp kena la bijak nk bancuh, jgn ikt bulat2 sukatan kt kotak or peket... nurse ngan doc pun pesan nk bancuh, kurangkan sukatan susu lebihkn air...

Husband baru beli susu anmum.. sy baru minum sekali.. alhamdulillah boleh telan.. dia xmanis sgt sebb sy bancur air bnyak kot.. nak masuk 18weeks baru nak minum susu.. tapi kalau g keje sy beli susu fresh milk.. dutch lady ke.. hl ke.. susu anmum bancuh kat umah je..

Susu anmum la penyebab gula sy naik hha.. Dah detect kencing manis lak..padahal dah ckp diet siap tak makan nasik sbb nak elakkan gula berlebihan.. Tak pasal2 sebulan kena naik turun klinik banyak kali sbb nak cek bsp 😭😭😭 jenuh weh..

5y ago

Same laa mcm sy.. huhuu.. Tak psal2 detect gdm on d/c..tiap bulan kene bsp.. haihh.. myb next time pregnant, taknak dah mnum anmum dan seangkatan dgnnye.. mnum susu biase jek😂

Hari tu masa kat klinik nurse suruh minum susu,sy pun bgitau lar xbole minum susu putih sebab asal minum susu putih ja mmg rasa muntah2..pastu nurse tu ckp susu anmum pun da ja perisa coklat..tu pasal sy minum susu anmum skrg

K fay minum high calcium low fat ducth lady je..Tu pn 3hari je dlm seminggu beli..hihi..belom beli Susu lain lgi..anmun tkt sngkut gdm..lazz susu kambing pn ok..bnyk feedback bgs..k fay xtry lagi..

first trimester mmg tk boleh telan susu . tp now dah 20 weeks . cuba promama from S-26 tu . mmg sedap and boleh telan . other option if tk boleh telan susu . beli je pill calcium kt pharmacy .

Sya minum susu Anmum coklat, tk leh minum susu putih jdi gastrik angin. Asyik sendawa je. Mula² mgandung minum air susu putih tk leh g angin dlm badan, so minum air susu coklat ok.