Minum Susu Apa.. Suggestion Pls..

Hi mommy semua...sy tgh preggy 10 weeks. Just nk tnya blh x kalo xmnum susu masa pregnant.. Sbb xblh nk masuk tekak.. Da beli susu similac.. Rasenye xsdp.. 😢. Kalo sy mnum susu kambing je blh x.. Atau minum susu mcm DHL tu ke.. Kalo blh xnk yg jenis susu tepung.. Any suggestion..and lg satu sampai bape weeks kite kene minum susu.. Sbb dgr org ckp jgn mnum susu smpi 9 bln nnti baby besar..

51 Balas

mnum susu ni smpai melahirkan..lps brslin pun elok mnum susu. mnde la kta xelok nti bby bsr🤣 ngarut sguh. yg pnting dik..susu yg awk mnum tu no add sugar. tak mnum susu to hri2 mnum air manis..air gas..air kopi..air nescafe bgai smua barulah baby bsr. gdm trus. susu tu kalsium..bgus utk ibu dan baby. farm fresh sgt bgus. paling selamat.

boleh je xminum..tp lebih bagus minum..baby dlm perut mbesar perlukn khasiat kalsium cukup2..kalau xcukup,nnti kesan jgk kt ibu..sakit2 tulang,sakit gigi,tarik mengkarung malam2...biasanya blaku trimester ke 3 nnti..xleh minum susu,mnta doktor pil kalsium pon boleh..sedap susu freshmilk jer,frisomum pon best..

susu mgandung tu mostly tinggi gula tu yg kemungkinan baby besar,sy amal susu kambing hi goat je awk alhamdulilah sgt ok,smpi skrg amal anak pertama ada gak jaundis tp xteruk kjpje hilang,dengan izin Allah rs jgk kesan diakn,pastu terusje minum smpi dah preggy balik skrg ni 36weeks dah hihi

sye consult pakar gyne..pakar ckp susu tk perlu mnum..susu ibu mengandung ni bnyk sgt gula..sbbtu baby sng bsr.. so pregnancy ni sye mgm tk mnum susu dr awl. sbb mknn2 lain dh ada calcium..ckup dh. skrg dh 26 weeks alhamdulillah baby smue ok..weight sye pun tk naik ketara mcm ank first dlu..

3y ago

sye risau juga sbb mmg mentality kte dh set kne mnum susu bru baby sihat n kte bnyk susu .. tp based on pakar gyne..tkde istilah tu. gyne assure kata tk perlu mnum susu..jgn sshkan diri nk bsrkan baby tp nnt mse bersalin ssh..die ckp supplement vitamin tkkan buat baby bsr.. kne mkn. susu milo etc ni tk mnum tkpe..jge mkn. yg terbaik max naik 8kg-12kg shj sepanjang pregnant. jgn lebih..nnt ibu2 yg ssh mse nak bersalin nnt.

Susu kambing pun ok aje sis.. pasal baby besar tu mcm sy 1st & 2nd trimester tak minum susu langsung sb alahan.. masuk trimester 3 baru start minum susu dutch lady tepung, minum dlm 3 minggu mcmtu kot sekali scan detect big baby.. ahahahaha padahal sebelum tu scan berat baby normal je

Susu kambing elok nt free² jom join grup mommy. boleh kongsi ilmu sembang santai pasal moms2 and baby😉pasal penjagaan dlm pantang, pemakanan baby.... Borak santai2 pun boleh https://chat.whatsapp.com/E6fkwVRxnn59x3KBPogyK7 https://t.me/joinchat/DIffEhlzgLOKNmheSmHyug

Minum susu hl tu okay cuma kalau perisa coklat tu ada gula..kalau boleh minum yg full cream original.. Sbb takut nnti dapat gdm.. Susu kambing pun okay cuma sy minum masa trimester kedua.. So sebelum beli susu tu kena belek2 dulu kandungan gula

akak, try susu Lazz atau pun susu juna. so far, alhamdulillah dua dua susu ni bagus kandungan dia untuk ibu mengandung. and dia ada perisa lain if akak taknak perisa asli. dia susu kambing, tapi tak rasa pun bau yang pelik. okay je so far..

4y ago

Tapi saya rasa kedua2 susu ni rasa krimer tu melebihi rasa susu?

Saya minum susu kotak Dutch lady. Nurse kt KK saya galakkan susu kotak yg tinggi kalsium dan tak rekomen susu ibu mengandung. mana2 yg Pn boleh minum, asalkan bukan yg ada perisa. Pastikan tertulis tinggi kalsium.

Sy munum Susu Rizqi by MAMADIL. Sedap rasa mcm aiskrim.. 😋😋 Kebanyakan ibu preggy yg x boleh telan susu pon inshaAllah boleh telan Susu Rizqi ni. Sy juga agent sah.. kalo berminat boleh contact sy ye.. 😬