GDM sangkut 17W

Salam sy bru minum air gula last week, harini spt result kk call, gdm sangkut. Sebelum bacaan 4.3, selepas bacaan 9.1. Down betul rse. Tp mmg tk de minum air manis sgt pun sepanjang pregnant ni. Ad tips tak kawan2 kt sni ? #firstbaby

3 Balas

jangan stress, jangan down. anggap ni simple matter je. sekejap lagi, u akan ada kelas dgn pakar pemakan. catit semua dan tanya banyak2. apa yg i buat, i buat suku2 separuh. air manis i tinggal terus. cheatday hanya pada hari sabtu. minum air manis satu sudu gula atau susu pekat. ni sbb pakar pemakanan kata, i boleh amik sekali je minum manis sehari. tp i taknak take risk, i buat cheatday je sekali seminggu. i makan sayur cam kambing. protein byak sikit, nasi segengam atau lebih sikittt je. u kena enjoy2 je. tp kawal portion makan u. time bsp lain ctenye pulak cara makanan. hehe

1y ago

time bsp, i makan wrap telur dgn salad breakfast lunch wrap dgg burger, salad, telur, mayo dinner sama mcm lunch atau i buat salad. i tak minum air manis lgsg masa bsp. so bacaan cantik je

sy Pon sangkut gdm awl lagi masa 14 ke 15 minggu cmtu. sebelum minum 5.3 ke brp tah tapi Lps minum air gula 9.5 cmtu. jgn down ye mummy. kene kawal pemakanan shj. InsyaAllah awl² ni doktor akan monitor bsp. kalau results okey just kene on diet shj. paling penting kene minum banyak air Dan kene kurgkan manis. better tinggal terus air manis.sbb dlm nasi Pon dh ada gula. makan jgn xmakan tau..tapi kawal portion shj.

saya pun sangkut gdm. 16w haritu. kk ckp nk kena refer dr pakar pmakanan. jgn down ibu. teruskan brsemangat. ikut nasihat nurse jer.