pengalaman morning sickness

Hi mummy semua, jom share pengalaman "morning sickness" mummy2 semua dan berapa lama "morning sickness" mummy2.. ???

55 Balas

Sy dri awl smister smpai 12 minggu mmng truk sngt morning sickness mmang x ble nk mkn ap² nampak ayam msk kicap ke sup ke trs loya tekak😂 nk telan nasi pn x dpt trpksa mkn bubur jk asyk munta jk bau bwang bau dapur smua x ble nk hidu ap lg bau bdn suami... Trs tmunta² smpai xde tenaga x lrat nk bngun baring jk mmpu kpala tu...pening & sakit nsip ad my mil yg memahami tlong jga mkn mnum 😂 lps 17 minggu alhamdulillah hlng da morning sickness selera mkn pn mkin mnjadi² x memili mknan... 😊 skrg kndungan sy da 26 minggu 3 hari

dari 4 week sampai 10 week morning sickness masih ada. tak boleh mkn kari, bau minyak masakan, bau menumis, bau perfume suami, bauan air purifier, bau daging lagilah teruk. mkn dan minum apa jer terus muntah teruk, lepastu terus pening, bdn letih. kerap terlelap tanpa sengaja padahal bukan tabiat pun 😅. paling best tengah lena di ulit mimpi akan muntah di awal pagi 😂😂. paling sadis suami alahan mabuk loya jer 😛

morning sickness saya sgt terok. penah kena warded sbb badan dhydrte. xmnum xmkn lnsung. bgun xblh rse nk pitam. kluar bjalan mmg xblh rasa nk tumbang nk muntah. tgk mknan, bau org masak semua xblh. suami dekat pon rse rimas. kdang sampai rasa nk nangis. berat dr 50++ skrg tggl 45 jek. dulu kerja skrg dh berenti sbb xlarat😭 skrg saya baru 11weeks jauh lg perjalanan. semoga saya diberi kekuatan💪

12mo ago

sy bru 10 mnggu dh xlarat, pikir nak bhenti keja jgk 🤧

Morning sickness yg Sangat teruk sehingga kan berat dari 50kg above Jadi 45kg..sbb takde slera makan, then Asyik muntah lgi bnyk dari makan, Tak Boleh bau Suami, xboleh bau bawang, bau wangian, badan lgsung Tak Boleh mandi Pakai sbun yg berbau.. Kena sntiasa takde bau.. Pening mual tu sehingga 4bulan..alhmdlh dh msuk 5bulan Dah hilang.. Masuk 5bulan start to sakit2 pinggang

Sy start loya muntah pening 9w.. Skrg dh 12w. Cumanya on off la sy punya alahan. Kdg ad kdg xdk tp lg pelik duk rumah sendiri makan nasi xmau mmg xlalu lgsg dgn muntah lg.. Bangun msak2 kt laki kita xmakan pn makan roti pn stg muntah juga.. Balik rumah mak hujung mggu segar hahahaha nasi tambah tambah.... Xdk plk muntah2... Duk rumah sendiri pening sedia sedia

5y ago

Sama la dok umh mak x teruk sgt rase alah tu. Dok umh sndiri mcm hape je kita jadinya. Last2 smpi abis alah bru blk umu sendiri. Mgkin dkt dgn mak kita rase lg hepi n selamat kot.power of mother.

Sy semua anak alah teruk morning sickness. Mkn ape sume muntah. Sakit kepala dan pening smpi nak bangun xleh. 4bln bru ok. Muntah setiap sejam. Ank pertama mKn tembikai je lalu. Setiap masa mon tu. Smpi masa baby lahir kulit merah2 org pgl ank tembikai. 😅 ank kedua suka sushi. Kandungan ketiga ni aiskrim je buat sy x muntah tp akibatnya kena GDM terus 😜

Sy dh 26 week x pernah langsung morning sickness 😅 xde muntah, xde alahan.. Still boleh berlari, naik turun tangga, angkat brg2 berat tp satu yg sy dpt rasa sepanjang dr awal kemahilan sakit gg.. Sakit sangat2.. Pregnant anak 1st bru 26week.. Gigi dua batang dah gone... Huhuuu 😁 nasib baikk gigi garham belakang sekali.. So x nampak 😅

Untung sgt yg xpenah alami morning sickness. Sy baru 7 week, morning sickness non stop. 😫 sy ingt morning sickness ni jd setiap pagi je. Tp bukan. Setiap masa😇 perut lapar kruk2 tapi tak boleh nk telan apa2 mknn. Buah pn refused. Muka kulit jd kering sbb kurang air masak. Risau dekat keadaan baby dlm kandungan. Doakan sy kuat ye.

5y ago

Sme mcm sy sis😭

Morning sickness saya dari saya tahu saya pregnant 5 week sampai la 16 week. Tak boleh bau masakan 😂 Memang berkurung je dalam bilik. Nak makan apa pun tak boleh, rasa nak muntah je. Nampak ayam & milo rasa nak muntah (padahal favourite saya). Semua benda rasa nak muntah, tapi tak muntah pun. Rasa je lebih 😂

Saya morning sickness dari pagi hingga malam huhu. Makan takde la terus muntah tapi lepas dah makan tu rasa nak muntah. Tapi saya akan tahan dengan tidur sampai dah dua jam macamtu untuk kasi makanan hadam dulu hehe. Then kalau nak muntah lagi, baru muntah. Malam-malam peak hour morning sickness saya.