BABY KICKING

hi mummies, nak tanya korang first rasa baby kick / pergerakan kat perut berapa weeks? its my first pregnancy and 16weeks dah

61 Balas

Sy x ingat bila baby sy start kicking sbb sy mngndung luar nikah dan sy tak ingat bila bulan dan tarikh sy mngndung ..bila sy mngndung 5 bulan bru sy sedar yg sy mngndung tp sblm masuk 5 bulan mmg sy sedar perut sy mcm ada brgerak2 bgitu tp sy fkir itu normal dann sy fkr sy xmngndung, period pn sy fkir normal xdtg dari bulan 5 sbb period sy ni tak teratur.. last2 sy fkir2 nak cek upt tiba2 ada dua garis dan sy btl2 trkjut dan sy terus chat bf sy.. masa tu sy btl2 brfkran pendek ..fkiran sy cuma nak gugur, gugur..gugur... Tpi, bf sy ckp.." xkn kita mau tmbh dosa lg sdgkn kita trtanam dlm przinahan.. klu gugurkn pn , dimna nak tanam mayat janin tu, kita jaga lah baby itu,sbb kita juga yg salah" kata bf sy.. trus dia ajak sy khwin tp dia kna kmpul duit dulu.. kmi snggup xbrjumpa slma 3 bulan sbb bf sy brusaha krja...sy pula msih brsklh tngktn 6 dn nak ambl exam.. sy cuba pakai bju kurung yg besar2 spya perut xketara nasib perut sy ni masuk 8 bulan bru ketara😂 org2 pn xfkr yg sy ni mngndung ..then bila masuk 6 bulan mama sy perasan yg knpa sy ni makin gemuk..then sy jujur sy.. sy thu ibu bpa sy kecewa , sy cuba mta mf dgn mereka..syukur lah dorng maafkn... Then masuk bulan 12 dan kndungan sy da masuk 7 bulan ..sy dgn bf khawin..syukur smua brjln dgn lancar..sy hppy sbb sy da khwin dan sy xprcya yg sy dgn bf sy bakal ada ank hasil dari hubgn kmi cple 6 thun 😂 Hrmmm.. sy makin syg dgn baby dlm kndungan sy bila sy rasa tendangn dia yg kuat.. sy mula syg dia sy rasa dia brgerak.. then sy mula syg dia bila sy npk muka dia wktu dia kluar dri perut sy.. sy brsyukur dgn Tuhan sbb Dia beri sy baby yg sihat dan aktf dan skrg bby da 2 bulann.. syukur sy dgn bf yg skrg jd suami sah sy dan baby sy hppy ...

4y ago

sama lah sis.. disebabkan pkp skrg xdpt nak nikah.. due bulan 3.. hmm

20++weeks,sya anak pertama. Org kata anak pertama memang lewat sikit. Tapi ikut org juga, bentuk badan. Mcam sya chubby lmbt sikit😅. Baby sya selalu kick Malam2.Mmg happy dpt rasa baby kita.💕☺️Skrng 24weeks👶

17 weeks, after balik dari kk , masa doct tanya dh ada rasa bby kick? Sy cakap takda. Balik dari kk tu dalam kreta dia bagi first kick hmm cubala bagi kick masa checkup, senang boleh dapat suntikan terus 🥺

Saya 17 week dah rasa baby gerak. Tapi halus sangat. 18 week ke atas dah makin kuat dia gerak. Sekarang dah 22 week, kalau letak tangan kat perut, boleh rasa dia kick

Normal ke dah 21w tak rasa lagi tendangan dia? cuma rasa dia gerak slow slow tu jee.. kebanyakkan time baring mengiring dgn duduk terlalu lama. #FirstBaby #BabySeptember ❤

alhamdulillah tadi pagi masa baring2, saya dpt rasa blurp dalam perut dan buat pertama kalinya nampak perut saya begerak halus sebelah kiri.... #18minggu

4y ago

Sy pon pagi tadi rasa baby kick masa kat office.. tengah busy buat keje tiba2 rasa blurp cemtu terus terdiam tak gerak2 nak tengok baby kick lagi tak heee terharu betol dapat rasa mcm tu. Mood baik je harini even keje berlambak2 🥰

16weeks rsa tp xkuat sgt mcm angin2 je,msuk 18weeks bru rsa tndgn bby pelan .. alhamdulillah skrg 28weeks mkin aktif kt dlm..1st pregnancy jg😊

Dapat rasa masa 15 weeks mcm dijentik jentik. Sekarang dah masuk 20 weeks. Makin kuat rasa pergerakan dia. Kadang tersengih kegelian. 🥰

4y ago

Jentik2 tu waktu bila sis ? Malam or siang ? Rasa macam angin eh ?

5 bulan ke atas dh boleh rasa.. Ikut org juga, x smua sama.. Ada yg 6 bulan ke atas baru rsa.. Rsa bahagia ja bila bby kick.. Hehe..

Biasanya 20 weeks..tp sy aritu nurse ajar kira baby kicking agak lewat..hehehehe around 28 weeks..but as long rs baby kick dh lega..