Makanan baby

Hi mummies. Haritu sedara sy tengah suap anak dia (3 thn) then dia ckp dkt sy, nanti bagi la anak saya (7 bln) nestum buat rasa2 lain selain bubur. Astu sy ckp la “x bg kot, sbb baca bnyk gula” astu dia jawab anak dia mkn xda obesiti pun. Pastu sy angguk2 gelak je la. Ok, sebenarnya ok ke nk bg nestum tu? Sbb perisa beras baik sy bagi beras betul je. & sy bc bnyk anak yg mkn nestum xnak / kurang mkn real food? Sama la mcm anak sedara sy tu, sampai skrg xmau nasi, if bubur pun + serbuk ikan bilis / ayam no sayur. Anak sy, mmg sy bagi bubur + protein + sayur, snek buah. Produk alami la yg org kata xda rasa tu kan haha. Tp now sy dah start tumis, lagi bertambah anak sy mkn, risau 😂

3 Balas

nestum cerelac tu semua bergula. baby dh start with those thing, mostly akan jadi picky eater. sbb real food xda gula garam. bila makan xda rasa. deria rasa baby ni sgt2 suci tauu. x sama dgn budak yg dh mkn gula garam atau kita yg dewasa nii. kita rasa makanan baby tu tawar hebehhh, tapi baby makan ade je rasa. so jgn la kita nodai deria rasa depa nii. and its not about obesiti, its all about kidney. bila kita bagi baby below 2y makan gula garam process food, kidney depa kena bekerja keras nak process pulak gula garam tu. biar lahhh org kata apa pun kite x bagi nestum or cerelac. asalkan kita jaga kidney anak kite. sayang oii kidney tu kalau dh problem bukan ada juai kt diy ke eco shop ke.

11mo ago

Wah new info ! Thanks ❤️

xyah sis. anak 1st sya 5 bulan dah Makan cerelac,saya dulu bodo juga ikut je ckap mertua soh bagi anak itu ini. skrg,anak sya picky eater.5 bulan dh Makan cerelac,dh merasa garam gula awal2. nasib baik anak 2nd sya,sya sendiri pantang,sya sendiri prepare Makanan. sya xbagi garam gula smpai la umo dia nak masuk 2 Tahun. sya gantikan dgn ikan bilis, buah2an. skrg dia dh 4 tahun, semangat badan dia. semua Makan dia bedal.berselera. yg slung skrg dh 6 tahun, picky eater smpai skrg. susah nak Makan. nak mkan nasi ngan ayam goreng je hari2.

baik bagi beras betul