Baby kurang makan dan minum susu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Harap ibu2 dpt bantu sy sbb sy first time mom. Baby skrg lg 2 3 hari dh nk masuk 9m. Awal2 sy bg bubur yg complete meal tu mmg mkn agak byk. Buah ng sayur semua dia mkn elok. Start 2 mggu ni kuantiti dia mkn sikit sgt. Sy cuba tukar tekstur, pelbagaikan menu semua xjd. Rasa nak give up dah. Susu plk langsung xnak minum. Sy try tukar susu lain, tukar botol, bg susu sejuk pun xnak jugak. Skrg dia prefer direct feeding je. Susu badan sy plk xde la byk pun, dia menyusu 5 minit dah xnak dah. Try check gusi tp xde nmpak tanda2 nk tumbuh gigi. Sy risau dia xcukup zat. Apa yg perlu sy buat? #pleasehelp #firstbaby #firsttimemom #advicepls

2 Balas

sme sis.. ble anak sye da 10 bln bru ade selera blek..

6mo ago

tyme nie sye bg dia mkn oat+buah, bubur sum2+buah, kastard telur.. sye try bg nsi yg kte mkn+ kuah, dye mkn 2-3 suap je.. lps tu sye blend pun sme.. try jgak pasta2, mi, sme jgak 2-3 sudu je.. since anak mkn sikit memg sehari byk kali la jgak bg mkn.. tkot x ckup 🤣

Dah try bagi makan sendiri?

6mo ago

Klo bermain tu normal sis, dia tgh fasa explore sambil2 sis suap. Ank sy pun gituu, x nk suap, nk mkn sendiri. Lagi satu tgh nak pnd merangkak, meniti, mmg makan dia tak fokus sngt.