Nak Tanya..

Morning. Hai. Saya Atiqah, Saya Hamil 8 Minggu Scan X Nmpk Lg. Normal Ke. Cyst Pn Sye Ade. Skrg Ni Sye Hamil 8 Minggu 2 Hari. Sye Ade SLE Lupus Nephritis. Skrg ni bru lepas jumpa pakar. Doktor pakar scan ia bgthu skrg ni Seketul daging 12 minggu ke atas bru nampak..

Nak Tanya..
31 Balas

Sama macam kes saya..8mggu 6 hari tapi scan xnampak baby..dr scan nampak cyst tapi dia ingat tu kandungan luar rahim ...siap pergi hospital,emergency operate..sedih la sebab kena buag kandungan tu..tiba2 sebelum operate dr kat hospital last scan..scan ikot bawah,nampak dah baby kecik jee..rupanya dr nampak kandungan luar rahim tu cyst rupanya..dr cakap cyst bagus untuk ibu mengandung..sebab cyst akan bagi baby kita makan..dr sakit puan yang bagitahu 😊

4y ago

Ye betul ...kalau cyst besar mmg kena buang..kalau kecik xpe..kakak saya cyst dia besar ..masa kandungan 4bulan dr operate buang..

saya masa 1st scan 6 minggu, dah dengar dengup jantung. tapi org kata setiap kandungan berbeza. masa scan tu pun nampak cyst. risau gak. tapi doc ckp, tu cyst mengandung. bukan cyst sakit. jadi nnt ia akan kecut sdiri. saya xingat cek minggu keberapa, scan cyst tu hilang.

4y ago

saya dah tak ingat doc bgtau berapa besar. ikut gambar tu pun saya tak tau yg mana satu. rasanya yg nombor kat bawah tu kot. *4.41cm/3.45cm*

Ikut org jugak sis, saya 8 minggu dah nampak kantung n ada heartbeat n dah boleh dengar heartbeat, setengah org 6 weeks dah nampak, ada jugak 10 weeks br nampak sebab ovulation lewat kan.. in sha Allah ade tu rezeki sis..semoga semua urusan sis dipermudahkan ye

4y ago

Aamiin. InsyaAllah.. Mngkin atas org2 kn.. Sye pn jenis perut tebal. Tambah lg masalah berat.. 😅

Kalau saya 6 minggu 2 Hari dah blh dgar heartbeat, cuma belum kuat . Mungkin lain org lain² puan. Ada setengah org 3 bulan 4 bulan baru nampak. Inshaa Allah.. moga semua baik² shj. 😘

Lain2 kot sis, saya 7minggu g scan dah dgr heartbeat tp susa juga nk dgr lama2 sbb dr kta dia gerak2 😂 nk record je trus dia nk tk nk ❤️

Ooo cyts tu nnti ilang sndri... Sy msa 8w pon ad cyts.. Smpai tiap2 buln g scan klinik pakar.. 6bulan dah tkde cyts sbb bby dah mmbsr...

4y ago

Alhamdulillah. Semoga dipermudahkan urusan sis. Sye nnt 12 minggu ke atas nk scan.. Nurse pn bgthu perut sye tebal. Harap2 dipermudahkan urusan sye.. Aamiin

Selalunya paling kurang by 7 to 9 weeks boleh dengar degupan jantung. If tak pasti dapatkan 2nd opinion puan #TAPSupermoms

Sy pun ade sle..scan 12 minggu nampak heart beat dah..sekarang 24 minggu dah..baby sihat2 je..tapi byk ah mkn ubat

4y ago

Sis SLE ape. Sye lupus Nephritis.. Alhamdulillah sis. Semoga dipermudahkan urusan sis dan baby.. Aamiin Sye mkn ubat juga. 2 jenis ubat. Steroid doktor dh stop.. Alhamdulillah sle stabil. Kna positif xleh stress2.. Sye skrg 10 minggu..

Sama mcm kwn sya.. Scan nmpak cyst.. Tak ade baby.. Last jmpa pakar.. Msuk camera melalui bwah baru nmpak baby..

Sama lh mcm sya sis, sya scan 8w bru nmpk kantung . Nnt 11w bru scan balik do'a kn sya ye 🤲🏻