Masalah sembelit

Hi momy2, saya ada masalah sembelit dari sebelum berkahwin lagi tapi saya akan minum fiber untuk pelawasan saya..dan sekarang saya mengandung saya risau pengambilan fiber akan menjejaskan kandungan..saya sudah cuba cara natural mcm makan buah2han dan sayuran tapi tetap x settle..momy2 sekalian ada masalah macam saya? Boleh share apa kamu minum? Tq

8 Balas

sy sembelit jgk dri kecik...tp sejak preggy sng pulak membuang...cuma yg sy amalkan, sy byk mnm air kosong, skli mkn jgn byk2...portion skit tp ulang2 xpa..tp selalunya 4kali sehari la sy mkn...buah tu kdg2 bila rajin nak mkn...tp nurse pnh bgtaw, blh je klu kita nak bt air lemon, air limau letak madu utk bg mudah pembuangan...sb ubt kita dok consume msa preggy tu mmg bt kita sembelit jgk

mnm air kosong byk2... sy sblum kahwin pn masalah sembelit jgk.. masa hamil, trim 1 mmg sembelit kuat.. mnm air kosong.. sy pastikan 2L habis shari.. alhamdulillah ok.. skrg pantang pn sy buat mcm tu sbb ramai yg lps branak, sembelit.. tp alhamdulillah lh sy xde

Sy pon jenis susah mmbuang sblm kwin. masa pregnant mmg sembelit ya amat. mkn buah xjln sngt. tp sy amalkan air kosong yg ckup Dan susu yg sesuai dgn Sy enfamama. anmum Sy sembelit. dutch lady &. farm fresh pon Sy serasi

Saya pun sembelit. Setiap hari saya akan makesure minum airkosong 1L ke atas tak boleh kurang dari 1L. In sha allah senang nak mmbuang.

Saya skrg amalkan yakult dan minyak kelapa dara untuk sembelit.. Alhamdulillah skrg hari2 membuangg ☺️

klu badan sy, kena minum air milo panas, akan senang membuang. & byk kn minum air suam @ kosong.

saya ambil supplement dr shaklee iaitu ostematrik bagus utk tulang dan lawas.

Mkn buah betik, in shaa allah hari2 akn rse nk membuang????