Berak berdarah

Hi mommies , saya nak tanya, sebelum mengandung saya mmg selalu sembelit. Masuk 3rd trimester saya kena sembelit smpai berak berdarah . Ibu mengandung boleh mkn fiber tak?

2 Balas

Cuba makan sayur dan buah yg banyak fiber mcm kale dan oren. Kena makan dengan seratnya sekali jangan buang. Boleh juga makan buah prune at pati buah prune. Sy jugak ada senbelit sbl mengandung dan sejak pregnant ay memang amalkan high fiber diet sbb takut sembelit. Especially klu makan iron tablet lagi lah. Klu nak minum supplment fiber baik tanya dr.

Hiii. Fiber supplement ke macam mana tu? Any supplement/vitamin tambahan seeloknya minta advice doctor. Kalau fiber from buah/sayur, boleh je.... digalakkan.