Bengkak susu 😭

Hi moms. Mcm mana ya nak reda kan sakit bengkak susu? 😞 Any tips? Susu sebelah kiri bengkak pulak, sakit sgt. Nak bg baby hisap pun sakit. 😞

4 Balas

baby berapa hari tu? kalau awal2 biasa kena bengkak susu ni. so nk redakan caranya marmet je. cth kalau kiri dah df n baby dah tertidur/dah kenyang yg sebelah kanan tu nnti awak marmet je kalau bengkak. marmet sampai lega. tekan2 sikit yg keras2 tu. mmg sakit tp mmg kena tahan sikit. nnti dah hilang bengkak tu serius lega. klau mcm saya selalunya mandi air panas, sambil tu marmet n urut dalam bilik air tu. mmg lega pastu

tekapkan sayur kobes sejuk. tapi kalau saya² biasa bagi je bby hisap. mmg sakit 😭. tapi saya tahan je lah..sbb kalau tidak lagi sakit. atau mmy boleh pam/picit susu tu. jangan biarkan lama² tau mmy..boleh demam kang. kalau mmy berkerja,dah boleh simpan stock susu siap².

2y ago

dah pam dh mmy. masih sakit juga. apa lgi klu baby yg hisap mmg sakit 😞

Hai. Kena tuam dengan air panas selang dengan air sejuk. Guna teknik marmet dan guna milk collector untuk tadah air susu. Kalau tak boleh juga boleh jumpa dengan doc akan bagi ubat yang bersesuaian

haritu saya minta suami sedut sikit bagi keluar, bila dah keluar terus reda bengkak. so lepastu, kalau mula bengkak atau saya rasa tersumbat, saya terus suruh suami sedut.