Oversupply susu badan

Hai. Mcm mana cara nak atasi oversupply susu ya? Baby demand sikit tp setiap 2 jam dah rasa penuh breast. Setiap kali pam tu dapat dalam 16oz. Saya bukan x bersyukur. Alhamdulillah bersyukur sgt2 Allah bagi susu banyak. Tp sy jdi letih n tertekan sgt bila asyik kena bengkak susu. Bila kena bengkak susu pulak badan rasa mcm nk demam, mood kelaut. Rasa nak nangis je bila kena bengkak susu yg kerap. Baby pulak df sebelah je sampai puas dan tertidur. Bila sebelah je df, yg sebelah lagi tu dah bengkak. Mcm tu lah hari2 kena hadap. Harini belah kiri bengkak, esok belah kanan. Pastu time tido pun jdi x selesa sbb sakit. Allah tertekan rasa. #pleasehelp #bantusharing #firstmom #ingintahu #firstbaby

4 Balas

Hai. Alhamdulillah rezeki anak. Saya pernah alami tapi takda banyak susu sangat sampai 16onz. Tapi Alhamdulillah. lagi anak saya kena jaundice. Memang kerap menyusu tapi susu still banyak kan. Memang akan senang kena bengkak susu. Mommy kena tuam breast dengan air panas selang dengan air sejuk. Buat marmet bila nipple dah start melecet tu. Kalau bab macam mana nak atasi oversupply saya tak pasti, kena berguru dengan bf counselor atau boleh tanya dengan nurse di kk. Memang akan kena demam bila selalu sangat bengkak susu. Apa pun moga dipermudah bf journey mommy. Yang kuat je boleh harungi 💪🏻

2y ago

Macam mana nak dapat 3onz sekali pump.. Sy cuma dapat 1onz atau 2onz setiap kali pump.. Baby pulak minum 3 1/2onz.

Saya oversupply jugak tp tkde la sampai 16 oz atau saya tk tau sebab saya tk pernah pump lama. Cara saya, sy pump jugak tp sikit je untuk tk bagi dia keras macam batu🤣. And saya bukak bra.. saya bagi je dia menitik sendiri atau mermet sikit2. Mmg kene sabar la awal awal tu bg je dia menitik sebab kalau pump jadi makin bnyak. Kalau kene pump pun saya pump 4 mnit je.

Hi sis.. bila sebelah breast df baby, sebelah lagi pakai milk collector. Cari kat shoppee dan beli lah. Sgt berguna tau.. Pls google apa function milk collector ni. Memang kurang sgt bengkak susu tu. And at the same time, dapat kumpul susu dan keep stock. Sabar ya sis.. kita sama2 nak go through bf journey ni. Good luck!!

2y ago

Cuma kena guna cara betul milk collector.. Kalau tak boleh kena block duct

kenapa perlu pump? sis sepatutnya df bby ikut demand dia je. sis kena tahu jarak waktu utk pump susu utk elak oversupply ni .

2y ago

Sebenarnya, lagi kita pump, lagi akan over supply.. Breast sy besar sebelah sebab sebelah over supply.. Ketara sangat saiznya 😅