Bengkak susu

Hi moms, macam mana nak buat dengan bengkak susu? Sebelah kiri, anak dah susu pun masih bengkak 😭😭 ada tips tak?

4 Balas

Kalau bengkak, redakan bengkak dulu. Tuam sejuk dulu. Bila dah reda sakit, tuam panas. Urut2 sikit aerola tu then, boleh marmet. Kalau kena milk blister atau saluran susu tersumbat, boleh guna milk collector, isikan air suam dicampur dengan epsom salt, awak rendamkan bahagian puting awk tu. Nt dia akan bantu buka saluran tu balik. Akan nampak susu tersumbat tu mencair.

1. tuam panas 2. keep on marmet 3. guna rendaman epsom salt. dekat puting tu ada jadi putih2 tak?

4w ago

mcm Sy haritu putih2 dekat puting tu tak hilang and dekat situ lah yg tersumbat. so Sy cucuk je dekat putih2 tu terus memancut2 susu Keluar. lepas tu marmet sampai lah lega/kosong. sebab tgh malam anak tak menyusu sangat. so mmg kena kosongkan sendiri.

ais panas² nanti susu akan pecah pastu nanti pam pakai tangan je