Bengkak susu

Mommies. Siapa pernah kena bengkak susu? Macam mana kita nak kurangkan bengkak susu? Sakit sangat. Tersentuh pun sakit

8 Balas

Saya tuam air suam, mermet bgi kluar susu. Urut slow2 time bgi susu ank, dan saya ambik lecithin 2 biji, 2 kali sehari. Mmg cepat bengkak surut. Makan skali pon dh kurang, sbb mmg sakit bila bengkak. Kdang nk tuam dan mermet mmg mngis air mata lah. So lecithin sngt membntu yaa, farmasi yg suggest, sbb sya dah nangis2 tngh mlm msa tu. Huhu

Saya tuam panas, urut2 sikit lepastu marmet slow2. Awal2 mmg sakit, tapi bila susu dah keluar dari bnyk lubang rasa lega dan dah tak sakit. Jgn guna pam masa breast keras sbb sakit je lebih tapi susu tak keluar sgt. Bila breast dah start soft baru guna pam. Lagi satu, keep on bf anak sbb bila anak hisap pun boleh kurangkan bengkak susu

Sy hritu tuam sejuk pstu tuam panas .. pastu marmet slow2 .. urut dri bwh naik k atas bg ketul2 hilang ..time mndi air panas pom sy lurut slow slow bg kuar susu .. trpksa buang susu sbb skit sgt .. time nyusu kan baby pom urut jgk .. sblm n slepas pump pom sy marmet .. bg lmbut bru pump ..

Tuam air panas, urut membulat dan marmet. Jangan pam. Nnt susu tambah banyak. Kalau puting tsumbat, guna tandem hakka. Letak air suam dan garam bukit, tbalik kan hakka, biar air suam melekat kat nipple. Boleh makan lethicin untuk kurangkan kepekatan susu utk elak tersumbat

tuam panas & marmet. masa tuam tu, urut slow2. lagi elok, baby kerap myusu. jadi dia akan kurangkan rasa sakit tu. kalau x dpt juga, kena pam. sy buat cm tu. sakit sangat, ikut petua org.. letak kubis. nak banyakkan susu, tuam panas. nak kurangkan rasa sakit, tuam sejuk.

basah kn kain dgn air suam . then tuam kt breast . saya dulu bngkak smpai bngkak kt ketiak . tuam gn kain yg dh rendam air pns . alhmdulillah lma² susut bngkak . dlm masa yg sama feed anak or pam susu tu .

mandi air panas sambil urut2 biar susu keluar, lepas mandi, minum air panas, relax kejap then boleh biarkan susu keluar dulu baru lega

tuam panas. isi air suam panas dlm botol kecik tu, golek² kat situ. pastu guna sikat urut. lepas tu marmet keluarkan susu