Ikhtiar hamil

Mommyx2 yang pernah ikhtiar hamil boleh share tak , sy sedang ikhtiar tapi belum lekat lagi lepas keguguran tahun lalu kahwin dah dekat 2tahun sunyi sangat . ?

12 Balas

mcm sy, lbih kurg 1thn 8bln ikhtiar, bru Allah izinkn, alhamdulillah. cara ikhtiar sy dan suami , kami ad pegi lppkn ntuk check kesihatan, alhamdulillah dua2 ok. since mcmtu, kami lg semngat nk hamil scara natural. sy jgak ad monitor wktu subur sy tiap bulan. The best, kawal stress kite, happy2 je wktu nk ttc ni, sbb hormon pun memainkn peranan yg pntg. kami jgak mmg kawal pngambilan mknn. kurgkn mkn mknn mnis, junk food, process food. dan amik mknn berkhasiat. Do exercise atleast 30mins , 3 times per week. sometimes bdn pun nk kne dlm state yg plg sihat ntuk ttc ni. Last but not least, mngadu dan mmohon tkputus2 kat Allah. 😊Dia tahu ape terbaik untuk kite. InsyaAllah sis, semoga Allah permudahkn urusan sis ya !

Sy pergi klinik check kesuburan suami isteri dan akan follow up di hospital oleh doc.. Sambil tu setiap hari ke 2 period-ke 7 amal kn minum air suam rebusan tumbuk anak taugeh pagi bersama.. Amalkn Minum air mineral 2.5L-3L setiap hari.. Makan pil minyak kelapa dara produk dara ayu. Bersenam.. Mkn sihat bnyakkn sayur hijau, taugeh, ikan salmon,kupang,ubi2 kledek atau labu. Dan rancang bersama setiap waktu subur. Insyallah sy berjaya hamil normal setelah 4thn.

Sy lepas keguguran ke2 stahun lebih sy merancg mcm2 tp blm rezeki..bila cek dgn pakar rupanya ada pcos..tp period teratur..doc sruh trunkn berat badan ckit..bru trun dlm 10kg..xsgka lekat..rezeki Allah nak bg..skrg dh 14weeks..xsmpt nk trun berat byk lagi..

Ada masalah period x? Mcm sy ada mkn pil kesuburan sbb period on off. Sy pegi mengurut zuriat tiap bln. Make sure tau wktu subur. Bsama suami start wktu subur selang 2 hari 2 hari. Lepas bsama ckup tggikn kaki 30 minit and trus tido mengiring sampai pg

3y ago

awak berjaya Hamil ke

Sye prnh pergi klinik cek, dr mntk sye jaga pemakanan. Cut carbo, gula, even buah pun jgn makan. Skali shari je boleh mkn nasi/carbo. And exercise. Bmi sye normal je, tp dr ckp, sbb gula tnggi boleh kacau hormon jugak. Semoga membantu sis.

Sya pnah keguguran lpas 3 bulan alhamdulilah lekat blik smpai skrang, kndungan dah 20 minggu. Saya mgurut, jga mkn, momhope. Smbil tuh chek opk cari waktu subur. Alhamdulilah Allah permudahkn dgn niat usaha☺️

Kurangkan berat bdn.. makan & minum byk protein... Amal madu & kurma( makanan Sunnah).. makanan seimbang.. bersama hari8-12 lepas period. Insylh

Sis kena regularkan period . Bila period dah regular blh try beli alat opk . Ovulation prediction kit utk tahu tarikh subur kita yg btl2 .

macam saya dah setahun ikhtiar macam2.. semua xmenjadi.. last2 saya makan folic acid appeton selama 3bulan, alhamdulillah skrg dah 35w ☺

sy min royal v produk jrm alhamdulillah sy hamil yg kedua ....anak sulung dh 10 thn br ada rezeki

2y ago

Sy minum royal v tu takde kesan pun. Tgh ttc jgk ni dah setahun lebih hm