Cara Kecutkan Cyst

Hi mommy. Anyone ada experience about cyst. What can eat and what cannot eat while we having cyst? And is it possible untuk kecut kan cyst tu?

13 Balas

hye mommies..em... mcm sy..sy de ovarian cyst aka endomitrosis stage 4 since 2009..then 2011 operation... aftr 2year ada balik cyst baru..dkt both side ovary again..smpai doc pakar kata ms tu sy xde chnces tuk peknen bile dh kwen nti n doc nye plan nti nk remove both ovary..... tgk2 last year aftr kwen... alhmdulillah Allah bg rzki tuk peknen wlaupn ms tu ada cyst dkt both side of my ovary dlm 5cmx6cm... skrng sy dh 31wik pregnant..alhmdulillah..ms msuk 5bln peknen cyst tu dh kcut dh... tp still pntau dgn kk dan juge hsptl ttg size or etc smpai skrng.. tp sblm sy peknen... sy amalkn mkn..makanan sunnah... fast food .soya dan.mkn2 mne yg ada chnces leh buat cyst mmbsr dgn jayanya .sy try elak kan..ms tu husben bg mkn pil 5 in 1 (habatussauda+bwgputih+madu+delima+minyak zaitun)bli d kdai arab... dan lg satu klu mommies yg ada cyst ni suke mkn ayam esp part kepak ayam also peha..plz jgn mkn sbb ayam.bndr kena inject dkt part trsebut....ini antra sbb + slh satu punca leh dpt cyst dr ayam bndr pn blh trjd.. dia aktifkan sel cyst yg sedia ada dlm bdn kita... sbb tu ada doc pakar kata klu nk juge mkn part tu..bli la ayam kg...blh mkn ayam tp kuantiti dlm sbln tu skit je.. mcm tu juge dgn daging..klu peminat fast food..nk mkn blh..tp sebulan skali..or 2 bln skali je blh mkn..bg ilang rs mengidam...bak kata de doc pakar yg sy knl dlu la..bgtw sy tips jg pemakanan ms sy dlm rawatan dlu... ok ni sy share list mknn yg blh n x..hrp blh mmbntu..😉😘✌ Sharing is caring...😘✌️ Pemakanan bg Wanita pengidap Endometriosis/Adenomyosis/Fibroid/Cyst/PCOS Disini saya kongsikan bersama jenis makanan yg amat sesuai & yg harus di elakan bagi wanita yg punyai masalah seperti di atas atau pun yg pernah menjalani pembedahan tetapi ia nya berulang kembali. Makanan yg di galakkan> Ikan laut seperti bawal emas, kembong& selar> Sayuran jenis kekacang - kacang panjang, buncis, sweet pea dll.> Kekacang - badam, kacang tanah, black bean, kacang merah dll.> Sayuran - kobis,brocoli, bayam, dan ulam-ulaman pegaga, pucuk ubi dll> Buah-buahan - Nenas & betik> Ubi kayu> Sup miso ( sejenis pes yg di buat dari kacang soya yg di peram dicampur kedlmsup utk di jadikan miso sup)> Teh hijau Makanan yg harus di elakkan> Daging merah (kambing & lembu)> Ayam ( Boleh di ambil dlm kuantiti yg sedikit)> Produk tenusu seperti keju> Ikanharuan> Gamat> Bahan perisa - pes segera & kiub2 perisa seperti stok ayam, stok bilis dll.> Makanan manis - kuit muihmanis & pencuci mulut> Minuman berkarbonat ( krn tinggi kandungan gula)> Makanan segera - burger, sosej, nugget, mee segeradll> Makanan ringan - cip kentang, jajan dll.> Makanan berlemak/ berminyak

5y ago

most wlcme sis😘✌tp tula..pape jg pemakanan k..sbb pe yg sy tw..doc pnh kata kalau kita pnh ada senggugut teruk ms nk dtg period..kita blh ada chnces tuk dpt cyst or fibroid..or both..cyst n fibroid..satu lg sbb pemakanan kita..tu punca utama leh dpt ketumbuhan .selain dsbbkn oleh emosi n hormon..yg aktifkn cyst n fibroid dlm bdn kita..sbb ada org akn alami dan tahu mereka ada ketumbuhan ni sblm berkahwin..ada yg tw selepas yg berkahwin...tu pn blh jd slh satu punca kekdg ada yg sush tuk dpt zuriat... n if one day klu ada ank perempuan yg br akil baligh atau ank buah perempuan ke.......alami senggugut... kita kne hntr g klnik pakar sakit puan..chck tuk tgk klu2 ada mengalami ketumbuhan..sbb yg sy tahu... seawal umo 13taun dh blh dpt dan alami ketumbuhan pada ovari...😉✌.....

Me! Diagnosed pregnant with cyst 5cm*7cm since 5weeks pregnant. Consider large. Have to go to specialist every month. And now, sekrang dah 5 bulan, baru check up dan dr kata dah kecut. Sampai kena buat tvs double utk reconfirm. I ikhtiar minum jus delima, kurangkan ayam, kurangkan daging, no junk food. Jangan ever buat kerja berat sebab orang ada cyst ni, kena jaga elok2 takut cyst tu pecah atau terbelit effect baby. And surely BE POSITIVE.Everything will be okay.No worries.Take care sis!

sy pon ade cyst masa pregnant 7 weeks 2cm, then pegi check 8 weeks krg Skit jer 1.94cm cyst akn hilang lama kelamaan bile baby dh kembang, n perlu jaga makanan.. jgn makan makanan yg menggalakan cyst seperti yis, daging, keju, produk tenusu,soya n etc. makan makanan yang khasiat, makan sayur terutama brokoli, kacang panjang n etc... kalo lebih detail boleh google cari makanan yg mengalakan cyst n makanan utk kurangkan cyst.. jgn risau... everything wil be fine.... tc

5y ago

Alhamdulillah thankyouu 🥰

Hi. Sama sis. Saya pun masa 5 weeks pregnancy dr bgtau ada cyst. 3.6 x 4 cm. Then masa 7 weeks dr scan lagi cyst tu size dia 3.6x3.7 cm. Alhamdulillah hari ni 14 weeks scan cyst tu hilang dah. Dr kata maybe tu cyst yang ada utk support pregnancy, bila placenta dah ada nanti cyst tu hilang. Doa banyak banyak ya sis ❤️

Kena pantang makan n minum untk kecutkan cyst. Googlelah ape mknn nya. Soya jgn sentuh. Mcm sy scan pregnant 4bulan, dkter nmpak cyst berbelas cm dah. So mase pregnnt 5 bulan kene operate buang cyst sbb dah besa sgt, takot bb gugur sbb xde space nak mmbesar. Air peria katak pon boleh cube mnum. Die kalo kck still ade peluang nak kecut.

5y ago

Selamat sihat skank dah 3 tahun dah pon. Sy operate buang cyst mse 5 bulan. Sy lahirkan die normal. Takde komplikasi lain pon.

Mkan olive oil and jus delima. Elakkan makan fastfood or process food. Elakkan makan soya. Kena jaga makan and think positive. 😊 *Sy pernah ada cyst juga sbelum ni. Tp jaga mkan betul2, think positive and doa. Alhamdulillah dah hilang.

3y ago

tq info

Saya ada awl prgnnt hr tu.. Saya mkn brocoli. Alhamdulillah baby mkin besar die pon xdak dh. Dktor saya ckp nrmal awl2 ade.. Lme2 bbay besar die akn hilag. Doa byk3 ya sis.

hi mommy! sy ada ovatian cyst masa 6w aritu..saiz 2.4..bila buat details scan masa 24w, alhamdulillah saiz nya dah 1.6..kena jaga pemakanan je mommy..take care okay 😊

sy pun ade..besar 2cm..esok br nak scan tgok amkin besar atau x...ade org ckp baby makin besar cyst tu akan megecut...try jus durian belanda...daging jgn mkn...

saya pun kandungan 7w check dr kata ada cyst 5 cm sedih sgt dan risau boleh hilang dgn sndiri ke mummys2 semua