kawal nafsu makan

Hi mommy2.. Ada tak mcm sya asyk nak makan je..berat badan mendadak naik baby 18minggu.. Doctor suruh control makan tapi tak dpat.. Tulh kekadang bt stress je.. Ada tak cara nak kawan nafsu makan? Hehee

20 Balas

Sya 1st trim tiap2 mgu dtg klinik sbb tiap2 mgu berat asyik turun je... Skrg dh masuk 2nd trimaster dh ok.. Lps dh minum je air gula tempoh hari berat naik spai 1.9kg.. Tp skrg ni sya cuba kawal makanan.. Nasi sya ambil suku.. Klo sayur lebihkan sikit.. Snek klo boleh tu contoh biskut skli makan 2 keping ok la.. Kurangkan pengambilan gula juga lh sis..

Sy masa 17-18 minggu mcm tu jugak. Pergi kk, nurse cakap berat naik mendadak & dia advise suruh jaga makan. Tp sy x jaga sgt jgk. Kita lapar kita makan la, lagi2 tekak asyik nak yg manis je. Pastu 24minggu, minum air gula. Ambik haaa sangkut kencing manis. Tak pepasal kena buat bsp dan kena control makan sgt2.

Ambik makanan suku2 je sis. Jgn ambik byk dalam satu masa. Sy pun mcm sis jugak. Berat naik naik mendadak. Lepas minum air gula sy kena gdm sebab x kawal makan 😂. Nasib baik bsp sy normal setakat ni so sy x review doktor diet dah tapi still check bsp. Sis.. kawal² makan. Kurangkan manis tu pun penting.

4y ago

Dah minum air gula ke

Awk makan siang ja. Malam last makan pkul 7 ptg. Lps tu pkul 9 mlm awk ambil susu dgn biskut 4 segi ja. Ambil 3 keping. Sy bt mcm tu sbb siang mmg lapa x leh tahan 😆😆 jd sy utk mlm minum susu ngan biskut je. Mcm siang makan nasi 2 senduk leper je

Akk pun sama..asyik nk mkn jer..br 12w ermm naik risau..tp pas pd akk amalkan mkn kerap tp ckit..alhamdulillah blh lah kawal selera mkn ni..asal lapar mkn ckit..jgn sampai kenyang..g timbang x naik..menten jer..hehe..

Saya berat bertambah walaupun takde makan2 , HB tetap rendah . Bila timbang berat sekejap naik sekejap turun dalam 1 masa , saya yg berat or timbang tu yg tak betol pun tak tahu la

Sy pun awal2 kuat makan smpai berat naik bnyk..nurse dan dktor sruh kawal makan last2 bila kurg makan baby kecik 2.3kg..dah la hjung2 dah ni tggl lg 2 mggu je lg sblm due 😭

4y ago

Hehe sy bnykkan mkn kekacang dgn susu je bg usia baby ikut weeks yg sepatutnya sbb skrg besar baby beza 4-5mggu smpai kena refer pakar

Normal sis.. Tp kena kawal lh.. Sya dlu pun mcm sis.. Smua benda nak dimakan.. Smpai berat badan naik mendadak.. Minum air gula pun 3x nsib smua ok je.. Hehehe

Mkan sikit2x jngan mkn bnyak2x... Sbb bila preggy nieh memang kuat mkan jdi setiap lapar baik mkan sikit2x jak mkan lah mkanan yg simbang 😊

Kite terbalik pula . Doktor suruh sy makan pagi petang siang malam sbb berat x naik² . Padahal sy dah makan byk . Stress juga 😭