CARA KAWAL NAFSU MAKAN

Saya baru prengant 6w tapi sangat kuat makannasi sampai berat naik nak dekat 3kg. Doc pon tegur suruh kawal. Ada tips tak macam mana nak kawal nafsu & jaga makan tu #advicepls #ingintahu

CARA KAWAL NAFSU MAKANGIF
5 Balas

banyakkan lauk, protein dan sayur instead of nasi sis. sebelum makan nasi, ambil lemak sihat dulu. telan olive oil/vco ke, makan yoghurt ke, minum susu full cream ke, makan buah avocado ke, supaya cepat kenyang bila makan nasi nanti.

sis mungkin boleh try snacking biskut kering or fruits in between meals. ada baca2 juga, makan kerap tapi portion kecik pun boleh juga. minum banyak air kosong juga ya sis 😊

jaga karbo...makan lauk je sis...plus bole je minum manis..sehari sekali maybe or cari yg kurang gula .hehehe...tpp kalau teringin rasa je sikit .selebihnya bagi husband 🤣

mcm mnaa awl preg boleh ade nafsu mkn ye? Kite mkn pun tk lalu🤣

amal suku2 separuh sis. fokus ke lauk.