Sembelit

Mommy2. Bole share petua utk atasi sembelit. Saya dah 34 weeks. Sembelit semakin teruk. Ni dah 2 hari x membuang ?.

32 Balas

Sy mnggu lepas sembelit teruk.. Smpai xtw nk buat cm na... Last nya biar kn ja.. Nk teran kan takot baby plk trkeluar(mna la tw kn😂)..sy tngu time dy dh hujung² baru p toilet(so xperlu la nk teran kuat²)..3 hari baru dpt lepas hajat.. Mng kaww sakitnya.. Alhamdulillah minggu ni dh ok sgt smpai shari dua kali lepas hajatnya 😂 tip sy byk mkn sayur buah dan air kosong... Myk kelapa dara pn mmbantu jgk.. Kalau nk sng p beli ubt at farmasi je.. Mcm sy mng dh mlas nk hadap apa jenis ubt dh..😂

Saya pun jenis sembelit sis. Dari zaman bujang lagi.a Biasa masa perut kosong pagi2 tu saya ambil 3 biji buah prune (sunsweet tu). Lepas tu minum air masak. Breakfast la apa2. Or time perut kosong , waktu nak tunggu lunch ke apa. Minum pati delima gulsan. Pati delima gulsan 1sudu besar + air masak 1 cawan/gelas. Make sure time perut kosong. Lepas tu makan la nasi ke apa ke. Lancarrrr insyaAllah try la.

sy boleh jugak membuang tp najis keras. sampai luka2 dah keliling tu. seksanyaaa. dh minum air masak, dh mkn buah2 & sayur2 tp susah jugak. cuma perasan bila makan anggur cepat nk buang tp najis keras n berketul2.. sy 24 weeks. kdg rasa takut nk membuang sebab luka.

1y ago

Seksa sangat 😭 perut dh memulas mulas nk mebuang tapi poop keras sgt2 meraung3 sakit 😭😭😭 xnk hadapi dh sy makan je buah2 setiap hari minum vitagen tpi ttba dia jadi sebelum hamil lawas sgt2

Sy pon mmg pyh membuang... Dr sblm kawen... Smpai preggy skrg... Sy klau 2 hari dh xmembuang... Sy buat sunquick masam atau mkn limau sunkust.. alhamdulillah esokkan sy membuang dgn lawas.. tp skrg hari2 asyik membuang.. mngkn dekat nk bersalin kot... 37week

Jgn minum kafein yg menghlg penyerpan nutrien mknn. Minum jus bt sndr. Air putih. Sayur kangkung,bayam. Mkn buah betik,pisang yg byk serat utk melancarkan pergerakan usus. Cuba beli ostematrix shaklee yg ada magnesium utk melembutkan najis

Sis amalkan makan sayur2 sayuran..buah buahan dan minum air kosong..paling elok amalkan pengambilan minyak kelapa dara wktu pregnant ni elok untuk mslh kshtan dan sembelit..in shaa allah senang nnti nk buang air besar

Makan buah, sy tak putus stok epal, jambu batu dan oren dlm peti. Setiap hari separuh takpun sebiji sy mkn. Lepastu air masak kerap minum. Asyik nk kucil pun, kucil lah. Alhamdulillah sgt mujarab.

4y ago

Tq sis

Sis cuba minum milo kosong setiap awl pg.. Jgn tmbh susu @gula..saya dh cuba.. Alhamdulillah.. Sbb sebelum minum milo.. Saya sembelit teruk sgt.. Sis boleh try ye😊😊😊

Saya baru 2hari lps kena, mmg siksa btoi😅 Kna byk minum air kosong,buah Oren,byk mkn sayur.. insyaallah ok..x pn g farmasi bli ubt utk ibu mgndung..nti dia bg yg jns Pam tu

4y ago

Sis brapa weeks dah?

Jalan banyak2. Haritu sy kena, xboleh membuang. Sy pegi baby expo kena berjalan banyak, masa tu jugak rasa sakit perut, terus cari toilet membuang

4y ago

Oo kalau uri ke bwh mmg kena rest byk. Mkn buah dgn sayur je la klu cmtu