sembelit

Assalamualaikum mommy..sy preggy dah 29 week..sembelit teruk sgt2..nk membuang nangis2..mommy2 blh bg tip x?xnk bg sembelit bertambh teruk

26 Balas

sya pn sembelit sbb mkn ubat tambah darah..sya minum air byk2 dan rajin mkn betik, jus oren tnpa gula ..wpun najis masih keras tp tk teruk mcm sebelumnya smpai berdarah2..lg satu jgn meneran biar dia ada rasa kuar sendiri wpun brejam dlm jamban hihihi..klau guna jamban duduk boleh urut2 perut belah kiri utk bg rasa mbuang tu

Sy bergantung dgn lactulose dulu. Kalau tak,mmg teruk sgt sembelit. Tapi skrg dh kurg sembelit,sejak dh tukar vitamin. Mula2,sy makan iberet,teruk sembelit. Lepastu zinkcofer,mkn teruk sembelit. Skrg,sy ambik obimin. Syukur,sembelit dh kurang.

Banyakkan makan buah/sayur hijau. kalau boleh hari² jangan tinggal makan buah/sayur. Paling penting air masak kena minum. Saya perasan kalau saya kurang minum air mmg susah jgk nak membuang dan akan sembelit. Cuba la sebagai ikhtiar.

Sembelit sebab ubat kk yg awk mkn tu... Sy hritu smpai darah... Pastu cuti jap mkn ubat tu.. Elok je berak... 😂...try la mntak tukar ubat.. Pastu.. Beli biskut jacobs... High fiber

5y ago

ubat kk yg iron tablet tu sis..mmg akan jd sembelit..sy mkn pon selang2 hari..n now stop mkn sbb xmkn ubat pon smbelit trok

Sy consume ostematrix dr shaklee..alhamdulillah stakat ni lawas je membuang..helok jgk utk kurangkan kebas2 tgn & kaki..dia gantikan susu sbb sy ni xbole minum susu..huhu

Sama. Smpai nak membuang rsa sakit sgat. Stgah jam bru kluar toilet. Tu pon teran kuat. Kdg takut bby pulakk. Aduhh

buah naga, prune, limau sunkist..pilih buah mana yg serasi dgn perut masing2..kerapkan mkn sayur dan air masak jgk.

Makan buah naga sis.. Mmg menjadi.. Sy mmg spare sentiasa dlm peti sejuk buah naga incase jd sembelit k ap 🤗

Sy makan betik sblm makan.. Sejam sblm makan.. Mmg berhasil, lpas makan nasi tu terus senang nak membuang

banyk mkan buah yang mngandungi air...minum air hiris lemon, dia boleh bantu kurang kan sembelit.