Trimester 2

Hi mommy².. Blh share tak.. Klu time baring, mommy lbih selesa mengiring atau terlentang? Klu sya lbih selesa terlentang.. Skrg dh 20w3d.. Sb ada juga terbaca..baring terlentang tak elok sgt.. Btul ke?

28 Balas

sy pernah ty pd doktor hal ni...doktor ckp..kalau tdo menelentang..baby akan tekan salur drh ibu...utk baby xde apa mslh..ibunya la...so kalo puan nk menelentang..boleh je..cuma jgn lama2. .lepas dh rs lega bhgian belakang tu....mengiring la semula... 😊

4y ago

Tqvm utk info ya puan..

tny doc jgk.. sbb kdg mengiring sakit pinggang. doc kata akn effect tulang blkg kita sbb beban kat perut makin berat.. kalau blh elakkn.. tp sy buat jgk time tidur mlm.. tp tukar2 posisi la.. takde all the time..

betul. memang selesa terlentang tapi baby boleh lemas kat dlm. ada terbaca juga kalau baring terlentang mcm sekat blood supply yg pergi kat baby n baby boleh lemas. kalau boleh elakkan sis demi keselamatan kandungan.

sy pun kdg2 da skit blkg tu tido terlentang , kdg2 msa nk tido mengiring bgun tido tu posisi terlentang😂😂 jd xthu nk buat cmne dah mmg selesa tido cm2 skrg kndungan dah 31 minggu

sy pn suka tidur terlentang.... mmg ada baca bhaya.. tp nk buat mcm mna.. mcm tu je gaya blh tidur.. alih kt gaya mana pn last2 terlentang jgk

Bergantung pada badan jugak. Saya boleh tido terlentang sampai 30w. Sekarang dah 36w tido mengiring pun kadang rasa tak cukup nafas. 😅

digalakkan mengiring ke kiri untuk nutrient dan darah cepat sampai ke baby.. lagipun untuk elak baby lemas nanti klu baring lentang.

Sy selesa ngiring belah kanan sambil peluk bantal😃terlentang tu kjp² je.. Sbb bahaya klu lelama

Sy pun selesa baring terlentang. Tpi sebab takut. Kdang2 paksa diri tidur mengiring

seeleoknye mengiring..kalau nk trlentang ltak bntal kt kepala tinggi sikit dr biasa