Baring terlentang 1st trimester

Salam. Hi Semua. Nak tanya boleh ke baring terlentang 1st trimester? Sy baru 7w. Dah penat sangat tido mengiring hari2. Ada org cakap tak elok baring terlentang. Mohon share pendapat. Tq.

16 Balas

sy awl2 kandungan blh je tdo melintang,tpi kandungan sy dh masuk pertengahan bulan sampai lah dekat2 nak bersalin memang xbiasa dh tdo melintang,mau tdo mengiring bru selesa Alhamdulillah skg bby pun dah 2bulan 1hari,doakan semoga bby sentsa sihat Aamiiin🤲🤲🤲

boleh ja sis , ikut keselesaan anak dan baby , kalau kita selesa ..dy pun akn turut selesa ..mcm sy anak first dan kedua , kedua-dua mmg suka telentang , even sy mengiring skli pun , dy akn start tendang2 belah tepi mengiring tu 😅

Awal2 boleh lah..ikut keselesaan.. Macam saya sejak awal tak boleh terlentang, lagi sakit pinggang 🤭 Tapi posisi tidur terbaik memang mengiring ke kiri. bagi aliran darah ok..

sebaiknya tidur mengiring supaya pengedaran darah tu berjalan lancar. kalau x selesa, sis boleh try guna maternity pillow tu. pada saya, memang selesa bila perut semakin membesar.

Saya pernah tanya doc di klinik. Dr kata tu mitos sahaja. Boleh je baring terlentang. Even tanya mak mak pun. Takde pun dengar pasal bahaya nya tidur terlentang.

2y ago

Sama. Nurse bgtau boleh je nk tido telentang. Tp bila kandungan dah besar tu yg membuat kita tak selesa so disarankan waktu tu tido mengiring😅

Sy 1st trimester tido terlentang tp sy akan selit bantal bawah peha. Xtahu knp sy selesa mcmtu. Masuk trimester kedua dh xblh tido terlentang rasa sebu tak selesa. Mngiring saja.

Saya trimester 1 masih tidoq terlentang mcam biasa , sakit pinggng tido mengiring , tpi masuk je trimester ke 2 saya start tido mengiring sebb klau terlentang tk bagus untuk baby

Sbnrnya xelok, tp klu awal2 ni boleh lg rasanya. Cuma bila kandungan makin besar, mmg xselesa tidur terlentang. Plus pjalanan darah ke bby blh terjejas.

2y ago

Tq share info 😊

saya prggnt yg ke 4 kali ni selesa tido melentang sis, bila baring jdi xselesa walopun kiri dan kanan. melentang baru dpt tdo selesa. saya baru 7weeks.

boleh je sis...law rasa penat sangat...semasa baring tu, letak bantal dibawah kaki...akn rasa lebih selesa & lenguh2 kaki pn blh hilang...