tidur telentang

Hi mommy, nk tnya.. Sejak masuk 20 week ni sy lebih selesa tdo terlentang. Dulu xselasa klu terlentang.. Sy tau terlentang xelok utk baby.. Tp bila tdo tu xsedar dah terlentang.. Cepat2 mengiring. Risau sgt..

5 Balas

Kn sis,, hdehh awl2 tidur ngiring dh ke kiri kanan last2 bgun dh trlentang..😂 Sya 27week tpi perut nmpk kecik ja, risau gak sbb bila cek tinggi rahim x sama ngan tarikh period.. bila scan ok pulakk.. hmm

5y ago

Samalah kita tinggi rahim xsama dgn tarikh period. Saya ingt sy sorg mcm tu. So far baby grow well lepas scanning td. Rasa lega dah tau.

Jgn telentang terlalu lama tau sis sebab boleh membuatkan aliran darah ke plasenta bayi menjadi lebih kecil. Nnt bayi pun bole kekurangan oksigen sehingga boleh menyebabkan kematian.

Betul2 sis..sy skrg 23 minggu..sedar2 tidur terlentang cepat2 betulkan..mungkin badan penat sgt tu yg xsedar dah syok tido gitu..

5y ago

Tulah dear. Kdg2 risau dia smpai ke malam.. Nak pg scan ngn doc dah ada appointment 31.7 ni.. Tu nak tgu masa appointment nnty.. Tp bila dah tdo mmg xsedar apa.. Risau smpai siap google lagi. Huhu

blh jer sis tdo tlentang asal tinggikn bahagian kpala n bdn untuk elak baby mnekan salur darah utama n sesak nafas 😊

5y ago

Ok tq dear.. Sy xde rasa sesak nafas kalau tdo terlentang.. Itu lah risau xde tanda xselesa masa tdo telentang.. Tq bg tips yaa

Kalau tido duduk boleh tak.? Tinggi kan bantal, lps tu tido duduk..

5y ago

Selesa dr tido ngiring.. Hehe