Berat Badan Naik Banyak

Mommy2 ade pglmn berat badan naik byk x dlm sebulan? Patutnye 500g shj kan.ni sy naik sampai 2kg..nurse dah bising ??

31 Balas

Sy awl2 preggy brt alhamdulillah..naik slalu 1kg je..tapi start je 7 bln keatas,berat naik 2kg lbh stiap bln sampai kne g check tekanan drh seminggu 2 kali selama sebulan..alhamdulillah tekanan drh ok..bln puasa je naik 500g,alhamdulillah sy blh puasa..hny tinggal 2hari je..tp lps raya,naik 5kg terus..doc tny mkn apa laa..kikiki alhamdulillah x kne pape dh sbb bacaan gula ok,drh pn ok..dh xyah g check tekanan drh seminggu skali dh..

Sama la kita sis 🤣 smpai kna 2 kali mnum air gula.. tiap kali check berat mesti naik 2kg.. dalam sebulan tu smpai naik 4kg.. nurse pun tnya la saya makan apa.. sebelum tu dia suruh saya mnum jus buah untuk naikkan hb. Bila naik berat disuruh plk stop minum jus dan kurangkan minum susu 🤣🤣🤣

5y ago

Hb rendah kena g klinik 2 minggu sekali

Sama lah kita. Masuk je kandungan 23 minggu, bukan main lagi berat naik. Tak sampai sebulan 2 kilo. Sekarang ni 2 hari sekali kena gi KKIA untuk pam darah selama 3 hari. Tapi alhamdulillah bacaan darah ok. ☺️ Nurse nasihatkan kurangkan pengambilan makanan karbohidrat. 😎

sya , sepanjang preggy hingga ke week ke 32 nii.. berat dh naik 10kg . setakat ni bru minum air gula sekali , alhamdulillah bacaan gula ok . tekanan darah setiap bulan ok . harap2 berat dh x byk naik hujg2 week nii , nnt jenuh nak turunkan berat lps bersalin.. 🥲

Macam saya la. Bulan lepas 2 minggu naik 2.5kg. nurse suruh control diet. 2 mggu berat naik, 2 minggu lg berat turun, 2 mggu lg berat naik lg 2 kg😂. Tp sepanjang mengandung dah 7 bulan ni berat baru naik 3kg lebih je. Berat baby 1kg.

Sy mse awal² pregnant berat bdn turun mendadak smpai 4bln la ... ni dh naik mendadak berat nye dlm mse sebln berat bdn naik 3kg .. sy bru 6bln berat dh 65kg😅 ... misi xde bising cme dorng suruh contrl mkn ... cpt btl berat bdn naik 😅

5y ago

dr. tak bg tau apa2 ka berat naik .

Saya yang sebulan naik 900gm pon nurse dah bising.. siap tanya awk makan apa ja ni smpi berat naik.. aiss padahal makan pon tak berapa selera.. nasi mmg tak boleh sentuh makan ja muntah balik semua..

Sy pon naik banyak seblom nie..bkak bku 56kg..beranak 70kg ..bile brat naik mendadak mule la nurse ngn doc sroh mnom air gula tkot gula tggi..tp ok je gula sy..mkan byk mmg naik byk la..heheh

Sy skrg 20weeks, berat dr last checkup bulan lps naik mendadak sgt sampai 6.5kg.. Mmg kena bising and skrg every 2 days kena dtg check bp dkt klinik, takot kena pre eclampsia.. Tp so far bp ok je..

Setiap bulancke naik smp 2 kg, kalu sesekali nurse xbising pom kan tp kalu tp bln naik byk mmg le kn tadah telinga, mcm sy plak naik turun je sll tgk keadaan mood bln tu jns selera ke dak mkn...😁

5y ago

Sy pn jenis selera turun naik.. Sbb memilih sgt mkn.. Ada time nak mkn tu, mmg mkn byk.. Ada time memilih, tengok mknn sedap pn x selera x lalu.. 1st timbang berat sebulan yg lepas, 70kg..kemarin timbang lg turun pula setengah kilo 😅 risau jg sbnrnya 😣