minyak selusuh

hi mommy. siapa yg ada pengalaman minum minyak selusuh? kandungan 38week dah boleh minum minyak slusuh x?. sy pernah minum ank prtama time nak meneran dah. tp skrg nak try minum minyak selusuh awal sbb nak senang bersalin.

2 Balas

Sy br 36weeks n family in law sy ada bg minyak selusuh utk diurut. Dorang suruh sy pkai awal ni pdhl EDD sy 18.12.2020. Ayah sy plak dh pesan xyah pkai minyak tu. Sy risau kalau pkai awal, kang awal plak beranak. Ni td br mak mertua sy pnya adik pesan jgn pkai lg minyak selusuh tu unless dh ada bukaan dlm 4-5cm sbb takut nnt baby nk keluar tp jalan blom buka. Ptt la sy cm berat hati je nk pkai minyak selusuh tu awal2. Tp bising la mulut mertua sy🤦‍♀️

Setahu sy kalau minum awal, akan sakit contraction kuat dan awal sedangkn bby belum nk kluar / bukaan masih sikit. Jdi akan sakit lama dan nnti effect dia takde tenaga dh bila nk teran bby.. atau risau bby lemah/lemas. Sbb tu disarankan minum bila bukaan dh 5cm ke atas. Kalau sakit sgt nnti nurse/doc akn tnya ada minum air seluruh ke sbb sakit lama sgt. Byk risiko mse nk bsalin if minum awal, tu pndangan sy.. nk mudah bsalin hnya perlu buat senaman kagel tu utk otot, urutan kt kawasan bsalin tu dgn minyak kelapa..

5y ago

tq share info sis. aamiin aamiin.