Air selusuh

Nk tanya boleh kaa minum air selusuh tuk iktiyar mudah bersalin..saya dah 32w1d..ada x mommy² sini minum air selusuh😁#ingintahu #firstbaby

14 Balas

masa 1st baby ade atok buatkan air selusuh tp sy mnum bila btul2 sakit.. nurse akan sruh mnum.. masa tu nurse tnye sy ade air selusuh tak klaw ade boleh mnum dh.. masa tu tgh tahan sakit sbb induce tp bila mnum mcm tak jadi ape pn.. i dont know laa ta tahun function dy apa ingt nk bg kurang rasa skit.. lagipun sy mnum sikit je.. sy induce lpas subuh Alhamdulillah dlm asar mcm tu tetiba pecah air ketuban trus 10cm..terus nmpak kepala beby.. 😂😂 anak no 2 sy tak mnum pn cuma bidan ada bg tips selepas 3x induce baby tak keluar jugak so hari ke 4 tu planning for czer tp malam sblom tu sy mnum telur ayam kmpung mentah campur milo pekat.. ini arwah mak buatkan tips dri bidan.. dgn izin Allah esok pagi subuh dh turun tanda darah merah tau2 dh 4cm dlm tgh hari 10cm dh..bersalin dkt ward je tak sempat pergi labour room.. yg no 3 ni sy tak mnum ape2 pn.. skrng dh 37w 4days.. previously anak2 smua 38w dh kluar..dulu sy amalkan doa nabi yunus je.. smpai laa time nk meneran dlam hati masih lagi amal doa nabi yunus.. kita buat senaman and zikir je. yg lain serah pd Allah..😀

betul..better jgn minum...sy minum sebelum ni anak first,, contraction sgt3 kuat,,walaupun bukaan baru 1cm,,mkan x lalu,, mlm tidur x lena bab kjp2 dtg contraction, Allah je tahu sakit ya amat,, sya minum awai air selusuh tu... nurse tnya mmg sy x mengaku,. org kata nk minum bila time betul2 nk rasa bersalin..

2y ago

Diorang tahu sbb dari bacaan ctg tu rasanya. Macam sy bukaan 3 4cm je 2 malam tapi contraction kuat giler. Kejap2 rasa nak meneran. Last2 nurse bukakkan jalan. Risau gak kena czer huhu

haritu ada tertengok live doctor dewan bersalin ni, dia kata siapa minum air selusuh mmg menempah czer lah jawabnya… so better jgn sis… nak mudah bersalin banyakkan zikir dan doa kat Allah je tu ikhtiar terbaik…

2y ago

in Shaa Allah...tima kasih yaa

Air selusuh yang saya tahu tak boleh minum awal sangat. Saya pun tak berani minum. Sebaiknya mommy minum air zam-zam dan dibacakan selawat, doa. Kalau susah jumpa boleh minum air yang dibacakan surah yassin, maryam dll

2y ago

in syaa Allah..akan cuba air biasa yg dibacakan surah ja...takot kalau awai² nak mnum air selusuh tu..sbb ramai yg cakap x elok amal awai²..takot sakit lg terokk..tq tau🥰

banyak kali nurse kk pesan jangan minum.. lepastu pegi hospital untuk dengar ceramah pun nurse situ pesan jgn minum.. mungkin dieorg dah buat bancian ibu2 yg susah bersalin ni mengaku ada minum air selusuh..

sy mnum pd hari sy mse mula2 msuk wad ..smpai nk brsalin..nk msk LB,sy mnum mnyk selusuh plk..alhmdulillah,skit sy cntrction je..mse nk kuar bby,xrse ape2 pn

Tak perlu minum la sis. Kalau tak, awk akan rasa contraction kuat tapi bukaan takde. Setiap masa rasa nak meneran je, takut baby lemas je 😁

jgn mnum sis.. sy dgr kata org lg skit time nak bukak jalan tuh.. baik sis ikhtiar bt air sembahyang hajat je tkpon bt senaman nak masuk due

mak mertua saya ada nak buat katanya ikthr senang bersalin tapi saya tipu dia saya cakap dah ada.. saya tak berani nak minum huhu.m

minum wktu dah ada bukaan . bukaan tu 8cm . saya pernah minum air selusuh masa bukaan 2cm baru . nurse semua marah .