Kuning naik mendadak

hi mommy semua... siapa tahu ubat untuk kurangkan kuning baby selain kena pergi hospital..ada pendapat tak..

11 Balas

Masa baby saya ada jaundice,mak saya mandikan dengan uncang air herba(beli dekat kedai cina). Cakap je dekat kedai ubat cina(nak beli uncang herba untuk baby kuning). Dalam 1paket ada 3uncang,baru RM10. Setiap pagi sebelum pergi klinik,mandikan baby dengan air rebusan herba tu. Yang penting uncang tu kena rebus untuk buat mandian baby dan biarkan suam sendiri,barulah mandikan baby. Buat sampai uncang habis,InsyaAllah kuning baby akan turun

5y ago

Betul tu selain tu sapu madu dekat bbir baby..

Kerap susu kan dia. Kalau dia tidur pun kejutkan jugak. Mommy jangan stress and risau ya insyaAllah turun nanti slow2. Ikut petua mak sy, mandikan dengan air rebusan daun dukung anak. Tak tahulah dapat membantu ke tak tapi baby sy dulu alhamdulilah cepat turun. Dari 300 lebih kena admit nicu, within seminggu lebih dah bebas jaundice.

Kerapkan menyusu badan anak supaya anak berak & kencing. Pastu awal pagi blh bawak berjemur sekejap. Ibu pun kalau dpt stop mkn ubat herba dulu atau makanan yg panas

kerap susukn baby..blh try jgak mndikn ngn air sirap,lumur lendir bendi,air daun kucai..mak sy jg cucu2 buat cmtu la..tp susu mmg kna kerap

Masa anak saya naik kuning, saya minum susu kambing asli sampai lah bacaan kjning menurun. Effect dia mmg adela. Cuba sis try.. Harap membantu..

5y ago

terima kasih

Kerapkan susu badan Baby kuninh suka tidur. Klu perlu, perah susu dan beri dengan cup@syringe

5y ago

Yup.. Dan kena gerak kan bby bangun utk susu bby kuning mmg kuat tido

Kerap susukan baby sis supaya baby kerap berak. Jaga makan semasa pantang.

Bg susu bdn then mandikan baby dgn air rebusan daun belimbing buluh.

Kerap susu kan baby tk kesah susu badan atau susu lain

Kasi mandi air rebusan buah labuh air.