Buah Kuning

Saya tadi pergi farmasi cari ubat untuk turunkan kuning baby dan disyorkan pada saya serbuk buah kuning. Ada sesiapa tahu tak khasiat2 dia? Saya google dri tadi, tak jumpa2 pulak buah kuning tu apa.

7 Balas
Expert

Salam sejahtera puan. Untuk maklumat serbuk buah kuning ini, ianya tidak berapa jelas akan infonya. Sekiranya anda berasa risau akan masalah kekuningan anak puan, puan boleh membawa anak puan ke klinik bagi pemeriksaan lanjut. Elakkan memberi anak anda sebarang ubat, herba atau suplemen tanpa nasihat doktor kerana boleh memudaratkan kesihatan bayi. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

Puan nak turunkan kuning baby cuma continue breastfeeding/formula milk sahaja. Check diapers basah dan najis warna kuning. Tidak digalakkan bagi apa apa yg lain selain susu.

Bagi susu banyak2 sis bagi die berak n kencing byak. Nanti kuning akan turun.jika susu badan x banyak. Boleh tambah susu formula. Susu formula lagi selamat berbanding ubat2 lain

Cari daun cermai buat mandi kan baby.. Ibu makan buah anggur.. Klo baby botol.. Masa buat susu tu perah kn anggur hitam dlm 2,3 biji kat susu botol baby..lpas tu bg baby minum.

Mandikan dgn air ramasan daun kucai..itu petua org2 cina untuk baby die kalau kne kung ..sy buat mase baby no2..alhmdulillah 2hari dah trun..

kuning ni dlm darah.. mandi hanya luaran.. kadang x mbantu sgt.. tapi cuba la kalau nk..

Selain dr daun kucai? Sini takde yg jual2 daun kucai. Kita ni jauh dari pusat kota