menggandung memang sensitif ke??

Hi mommy semua.. Sy pjj gan suami.. Kira sebulan sekali dia akan balik.. Baru kahwin bulan 12 tahu lepas.. Skrg tgah mengandung anak pertama 4 bulan dah.. Masalah sy kat sini.. Suami kerja jauh.. Jadi memg setiap malam akan on call gan suami sampai berjam jam.. Tapi sejak mengandung ni.. Suami mcm busy sikit.. Bila call malm2 tu dia akan kata dah mengantuk.. Padahal bru pukul 9.30 malam.. Tapi last seen kat wasap dia xbukak dah kalau dia kata nk tido.. Kiramya lepas habis je call terus dia xbukak wasap.. Kadang sy ni fikir bebukan takut suami curang.. Tapi setiap kali dia balik sy akan detail cek kereta, baju, beg dia telefon and semua barang peribadi dia(untk pastikan dia xbuat benda bukan2 belakang sy) sy cek waktu dia tido or mandi.. Kadang sy cek je dpn mata dia.. Tapi xpernah marah or pukul sy pun.. Cuma dia skrg kalau call xpernah tanya keadaan sy.. Mcm mana baby dlm perut.. Makan bnyk ke tak.. Muntah ke tak.. Masa memula dia tahu sy pregnant je sampai 3 bulan.. Masuk 4 bulan dia buat xamik tahu.. Tapi setiap kali appoiment dgn doktor dia akan balik terus.. Mintak cuti smpai 4 hari.. Hmm memg sensitif ke ek ibu mengandung ni? Bila suami buat mcm ni, sy jadi fikir negatif n asik nagis je bila nk tido mlm..

12 Balas

mmg preggy ni mcm tu sis . sy yg suami balik tiap ari pon meroyan kdg . suami balik lmbt pon meroyan . mcm2 sy mtk . mtk dy ambek cuti la bwk sy jln jauh2 la ap la . suami ok je lyn kn wlau pon dy trase la sikit tpi dy try hard tok saba sbb dy phm mak2 preggy ni mmg mcm2 karenah . lps tu kuat bebel2 mrh2 ari2 . suami sy plak jenis yg bz keje pagi smpai mlm slps isyak mcm tu balik lps balik dy nk solat ngaji mkn pastu isap rokok lg . pastu buat hal dy . kdg tnggu dy abis kn semua tu kita da lelap dh . xpon xlelap lg tpi dy msok bilik dy lak lelap . sbb da pnt . xd mse lyn sy n ank2 buat sy mrh kt dy tpi klau sy mtk sesuatu dy tunai kn juga . mungkin kdg kita preggy ni yg mcm2 fikirn sis . sy klau tibe2 fikir buruk pd suami cpt2 sy buang sis . ingt pd Allah yg sntise ad brsame kita . bkn la kata prcye pd suami . tpi kita lebih prcye ap yg Allah rncg dn beri pd kita bhwe tu la sebaik baik ny ☺️

Sy pun cm sis. Pjj jugak. sy ni pun bila preggy makin menambah sensitif nye. Sy pun stiap kali suami balik, sy pun cm sis cek fon. Alhamdulillah tiada pape. cuma perasaan tu rasa risau sbb kita syg kan pasanagan kn, normal la tu sis. Tapi apa2 sy x puas hati sy sembang tros ngn suami. If suami wat x tahu, tnye dngn elok knpe x tnye pasal kami.. Tapi alhamdulillah x de lagi la x amek tahu Hari2 tnye. Cuma pesan sy anything x puas hati bincang je. Jngn pendam, x elok untuk kita yg preggy ni sis.

Be strong..jgn fikir bbkn.. awak pjj..jauh..sy yg dkt pn bt benda yg sama.. kta perempuan msti fikir yg sama.. suami x pgg perut pn kita kcik hati. Tp tau tu smua mainan syaitan..sy skrg bt style trus terang. Klu x pgg. Sy sdiri amek tgn dia ltk kt perut. Pggil dia usap2 n sembang gn bby skjp. Mgkin hubby ltih.. Dlu klu dia ternaik suara mmg akan merajuk la...skrg klu dia ternaik suara.. sy biasa bt muka snyum2.. pastu ok la.

pikir yg baik2..doa byk2 pd Allah utk kuatkan mental kita masa ngandung ni,Dan doa juga byk2 kasih syg suami hanya utk kita seumur hidup kita..amik peluang doa tanpa hijab ktka mngndung ni..bykkan jaga pikiran kita supaya tak pikir bnda2 negatif,pling utama utk didik mental health kita terutama LPs brsalin,Dan juga pikiran kita ni pun satu doa...Sy doakan awk dimudahkan urusan dan teguh kasih syg bersama suami Dan anak2

2y ago

ni lama dah sis .. anak dah 2 dah skrg .

sama mcm sya... sy pjj jgk..nnti due bru dia blik... sy slalu bgduh sbb yg sama mcm awk.. dulu blh call berejam2.. tp skrg shri skli pun pyh... hari2 sedih fikirrkan hsbnd..😭

5y ago

Kan sis.. Rasa sedih tak terkata.. Bila ckp dia kata jgn lah fikir benda bukan2 dia xbuat pun.. Sy tahu dia xbuat tapi bagilah kita perhatian sikit.. Sedih teramat

Be strong mom, saya yang suami g kerja balik malam pon dah meroyan mengada, apa lagi mom ni sebulan sekali jumpa, hoppe mom n baby baik2 jeee! Strong ye mom for the baby 😘

1st pregnancy utk kali Pertama kadang2 lelaki die tak berapa faham sis. Myb utk 2nd baby die akan faham. Normal.. sis jgn pikir bukan2 nanti jd betul2. Berdoa yg elok2..

Sy pun pjj jgk. Sbulan 2@3 kli je suami balik, tu pun cti hjung mnggu je. Emosi sngt bla suami jauh, mcm2 fkir. Klau blh nk suami ad je dgn kite kn 😩

5y ago

Xlma daa tu. Hehe

yekot. sy asyik nk namgis je sbb sy dh 4bulan preggy.. husbnd dpt job kt kL sy lak kt pantai timur. aduhai.

Normal tu sis.. Try slow talk dgn suami apa yg sis rasa.. Kkdng masa pregnant kite jd emotional and sensitive..

2y ago

nape time pregy mesti ada perasaan negatif sensitif Dan ia mesti dikatakan pembawakan budk?