Naikkn hb

Hi mommy 😊 nk tnya apa yg mmy amalkn utk naikkn hb ?

6 Balas

Pengalaman saya, saya amalkan buah buah fresh, delima, jmbu batu, oren. Lain2 kurma, kismis, kekacang. Caffien mmg tak amik, kalau nak sngat bru minum. Sayur suka masak bayam dengan cendawan, atau apa2 sayur hijau.Alhamdullilh skrg prut dah 6 bulan, hb cantik jee😊. Minggu lepas klinik saya checkup dorg ada demo masakan utk ibu naikkan hb kan, dorg buat resepi kerabu kerang+pucuk paku. Mungkin sis boleh try. Insyallah, saya apa2 makanan tambahan macam pati delima tak ambil, sbb takut gula tinggi, n nurse mmg tak sarankan, kalau nak ambil yang fresh.

Saya amal kan sayur2 hijau , buah jambu ,oren . mkn ubat yg di bekal kan

saya makan bnyk buah n sayur .terutama jmbu batu hb cantik 13 ke atas

kurma,jambu Batu,Buah delima,bayam,sawi,kekacang....

sy amalkan jambu batu dr awal trimester ...

sayur bayam, buah delima, pati delima