risau

Hi mommy ,nak tanye nape bintik2 merah di tapak kaki n tapak tangan anak sy ye..demam pon skrg 38.8 °c... Risau ..pls bagi suggestion mommy... Dh pegi ke klinik doc ckp viral infection tapi masa tu xde demam tapi skrg demam 38°c.. Nk buat pe ye mommy?

risau
15 Balas

Ni org sabah cakap cacar halus mommy. Mcm chickenpox tu tapi jenis x berair. Kena ikut pantang dia klau x nanti x keluar semua. 1. Xle kena air so xle mandi 2. Xle bkipas direct/aircond 3. Xle mkn mknan bminyak Nak keluarkn tu blh try minum air soya, air kelapa muda atau air rendaman kacang hijau yg dh di sangai.

Mcm HFMD je.. Anak sy pernah kena.. Penuh lepu2 kat tapak tangan & kaki.. Ulcer penuh dlm mulut.. Tak dpt mkn & minum sampai dehydrated.. Be careful sis.. Better terus ke hospital, kat sana dorg boleh terus check darah.. Jgn tggu sampai anak dehydrated.. Kesiann..

5y ago

Yup baru pegi hospital.. Skrg tunggu result darah

Mcm hfmd, cuci semua brg2 n kawasan dlm umah ngn dettol, kuarantin kan anak klu ada ank lain , letak calamine lotion...

Tq kpd semua mommies yg sudi reply... Now anak dh ok.. Yg tu viral infection..

Looks like hfnm , you should go to the hospital immediately for confirmation

HFMD rasanya ni. Bawa ke hospital @ KK nanti boleh check darah terus.

ank sy pun kne mcm ...dh g klinik ,hosptal..

salam sis nk tnye,ank sis skrg dh okey ke?

4y ago

Hi anak dh ok... Just seminggu jer.. Lepas tu dh hilang.. Yg tu viral infection

Go to emergency right now..

Cuba sis refer ke doctor