2nd delivery/ giving birth

Hi mommy, nak bertanye ade x yg kt sini 2nd delivery dia czer? sis kene decide either nak normal/ czer by next sunday? rmai yg bg pndapat normal lg better. tp takde keyakinan yg kuat? normal ke czer, dua² ade risiko. ade yg bole share ke experience czer kali ke 2? ank 1st emrgency czer sbb bsr, bukaan jln cuma smpai 6cm. (12 feb 2016) for 2nd delivery ni due date kte early July? Doakan sis kuat? Thanks mommy for sharing!

2 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Hi mommy..sy ceasar kali pertama sbb laluan x buka dan kali kedua sbb baby besar..memula takut juga sbb nk kena ceasar kali kedua kan,yelah sbb facing kesakitan yg pertama tu,sakit sgt2..tp syukur alhamdulillah,utk ceasar kali kedua ni,mmg x sakit mcm pertama..pg ceasar,ptg boleh g mandi sendiri siap bersyampu tau..jalan pun laju smpai akak katil depan tu siap tnye npe sy boleh jln laju mcm bukan baru lepas ceasar..doktor check jahitan sume okay..xde mslh

Baca lagi
3y ago

Xde sebarang komplikasi mommy..semuanya elok2.syukur alhamdulillah.mmg kena ceasar sbb baby besar..n tgh2 operate,doktor dh pesan utk ank ketiga nti pun mmg kena ceasae juga

Sya dh 2kli czer.. Alhamdulillah yg ke2 lgi mudh nk jga luka.. Sakit pn kurg kalo nk dibandingkn yg no1.. Boleh ja nk try normal sis, tp sis kena nekad la nk teran tu nt.. Sya bby besar 3.8kg, so doc advise utk czer yg ke2 tu.. Jd sya ikot doc sbb xkonfiden nk teran bby..

3y ago

Sya msa yg bby no2 tu ad gdm.. So bby mmg besar, doc suwh datg derah dri awal 2mgu dr due date.. 2kli mask ubat utk bukaan laluan.. Tp xdak efek, xdak contraction so decide utk czer tros..