Hai mommy,ade x yg pnah czer frst prgncy then 2nd normal? Sakit tak pada bekas czer?

3 Balas

ada. saya. anak 1st czer bulan Nov 2017. anak Kedua normal+induce drip bulan 10 2019. xde rasa sakit pun Pada bekas czer sepanjang sya mengandung sampai la bersalin. masa preggy 36 weeks,doktor pakar scan parut dalam ok ke x. check semua ok, n doktor Tanya nak try normal or czer jugak. saya ckap saya nak try normal. walaupun sakit nak mampos sbb induce drip masa tu, tapi syukur la berjaya juga normal. 6 cm baby dah kluar, tapi ada kena hunting jugak kt bawah pek😂

1y ago

rasanya kena gunting sbb first time normal tu. sllu sape2 yg anak first pun mmg dia akan gunting. start 2nd n ke atas je klau jarak x jauh sgt baru x potong dah sbb laluan dah ade. kawan sy beranak anak ketiga smpai x perasan bukaan dah 4 cm siap x rasa sakit ape pun masa otw ke 4cm tu 😅

Saya takde pengalaman. Tapi kawan ada cerita pengalaman dia. Masa dia tengah meneran, tempat czer lagi sakit dari contraction. Tak boleh czer sebab kepala baby dah keluar sikit. Dr terus vacuum aje. Tapi dia memang pregnant jarak dekat. Anak yang czer baru 8 bulan dia dah pregnant semula 😌

1y ago

mmg sakit la kan...jrak dekat pregnant

klau jarak jauh x sakit. klau less than 3 years mgkin ade risiko sikit. tp tgk org jgk rasanya. sbb sy jarak 5 thn so alhamdulillah okay je 2nd baby dpt normal n x sakit pun.

1y ago

harap takde risiko lain la...sbb sye frst czer,yg kdua ni klau bole nak normal,risau jugak sbb jrak 4 thun