Pantang selepas keguguran

Mommy mommy kalau gugur janin 8mggu kena pantang 2mgguke atau 44hari konfius mohon share

17 Balas

Sya 12w mula2 tu, sya pntang 44 hari jugak, sbb bleeding msa ggr bnyk. Mak sya pnggil bidan urut la, mndi herba, makan makanan patang, brtunku bagai mcm bersalin. Lepas 3 bulan lekat balik, tapi tak ada rezeki, so gugur sekali lagi 7w, yg ni sya pantang 2 minggu je, sbb drh x bnyak lps tuu. Strt tu sya jaga makan, fast food kurang semua, aktif diri, lps 3 bln kali ke2 gugur tu, lekat balik, Alhamdullilah, saya selamat lahirkan baby girl bulan 6 hri tu🥰 Jaga makan je sis, kalau nak bgi fresh bdn urut2, org ckp lps gugur cepat lekat, Insyallah

sy pantang sebulan. berurut seminggu sekali, bertungku setiap hari, pakai bengkung, makan ikut makanan pantang, rehat secukupnya, teruskan mkn acid folic tu yg penting sbb darah byk keluar. dan lps tahu gugur make sure cuci rahim. sbb pada sy kalau keguguran lebih perlu dihaga sbb emosi ibu xstabil. sy pantang smpai period pertama lps gugur. sakit senggugut, migrain smpai pengsan. 3 bulan lps tu alhamdulillah rezeki mengandung lg. skrg 4 bulan.

ada colleague tak tahu pregnant, tahu2 dah gugur keluar janin pekat. then tak berpantang, lama2 pinggangnya asik sakit2 dan datang sakit2 yang lain. still kena 'berpantang' (jaga diri, jaga makan, jangan angkat benda berat)

8 minggu boleh pantang 2 minggu je. tak perlu bengkung etc sebab perut pun tak besar lagi kan. yang penting jaga makan, monitor bleeding. takziah sis, ada hikmah semua yang Allah dah aturkan, inshaAllah 🥹🌹

saya dulu pantang 2 minggu je. Org kata gugur 1st trimester tak perlu pantang pun. Tapi saya saja je nak pantang. 2 minggu jaga makan, tak minum ais. Seminggu je mc kerja. Lepas tu kerja macam biasa

2minggu rehatkan badan buat kerja sambil tenang hati.. slps tu pantang angkat berat2,makan yg sejuk2 dan bersama suami selama 40 hari..

2 minggu je..rehat betul2 bila dlm pantang ye..sy pakai stokin,berurut,jaga makan..semoga ada rezeki sis pregnant lagi🫶🏻🫶🏻

sy dulu gugur kandungan 6w +, sy berpantang cm biasa sbb nak jaga betul2 bhgn dalaman. berurut, bertungku dan jaga makan.

Sya thn lalupun gugur dlm 7-8w.. pantang bersama 44hri.. tp klu bab lain jaga mkn je, sbb cuti Dr bagi mc tiga hri je kena kerja balik.

sy dulu gugur 8w++ sy berpantang mcm biasa selama dua minggu.. sy berurut.. bertungku jgk sbb nk jaga dalaman.. mkn pun sy jaga