Pantang sbb keguguran

Hi semua nak tanya kalau pantang gugur yg kena dnc ambil masa berapa lama ya? Sama mcm org bersalin atau mcm mana? Ada yg experience tak? Minta share pliss thanks 🥰

11 Balas

Hi.. salam.. sy 1st gugur 10w4d .. sy berpantang 40 hari jg.. makan pn pantang.. acond kipas pn x on takut masuk angin.. sya ambl cuti keja unpaid.. sbab sy alami anxiety.. alhamdulilah beransur pulih.. now im 8w2d pregnant.. sy doakn kta smua n baby sihat2 slalu.. amin #hopingtobecomeamum 🥰🤲🏻

nak follow jugak. saya keguguran 8 minggu 5 hari khamis minggu lepas. hari ni hari ke 11. Ramai famili suruh saya pantang macam orang beranak🤣🤣. tapi saya keje..cuti 14 hari ja. saya ttc 7 tahun baby first. doakan saya ada rezeki . umur pun dah angka 4.

2y ago

haha mcm lama sgt nk pantang mcm org bersalin tp ikut atas badan kita jugak la kan, insyaallah sis moga ada rezeki utk sis 😘

saya pantang 44 hari sebab gugur mase 2nd trimester bulan 8/21 pastu bulan 11 tetibe pregnant balik 😅 skrg dah 16week . doakan baby saya sihat and kluar cukup bulan 🥰 ye mommy semua . baby first 🤍 semoga ade rezeki lg untuk sis 🤲🏼

2y ago

haah . sebab bersalin normal bukaan pun 4/5cm . memang kene pantang mcam biase sebab dalaman kan kite tak nampak. hehe .

saya dulu gugur 13minggu lepas dnc sy pantang sebulan jaga pemakanan dan bersama juga....dan yg paling sy pantang mkn pulut dan mknan yg angin² tersalah makan...sakit urat...huhu....n now sy prengnant lagi dh 34weeks...doakan dpermudahkan utk sy...

2y ago

betul bila kene sakit urat time tu allah je laa taw...xsenang duduk..klau dh termkan bende yg bisa n angin ni kan.... aamiin...in shaa allah sis..xlama jer lagi...tq sis...atas doannye...❤

nk tny. dnc tu sakit x ye? sbb sy pun tgh tunggu appointment doc. n klau kita bekerja. brapa minggu dpt mc?? now sy 13w3d. xtau bila nk dnc. tunggu turun sjak 8w xturun sendiri wlaupun da mkn n minum bnda² tajam..

2y ago

bkn darah spotting mksd sy. tp aritu doc ada amik darah utk 4 jenis test. utk detect samada cyst sy tu tumor marker or x. klau result darah xcantik. trus buat operation buang cyst n baby. esok next appointment utk menentukan samada dnc or operation. tp smlm da start kluar sikit² discharge koko. takut nk g hosp. tunggu appointment esok jela kot.. huhuhu

saya dnc masa 8 minggu & berpantang 2 minggu , berurut dan mkn mknn pantang ..ni hus saya tolong masak kan .. lepas hbs pantang dan mc dari hspital, saya masuk kerja mcm biasa ..

2y ago

ouh means pantang mkn selama 2minggu jela ya then goes back to normal ya, okay2 tq sbb saya baru seminggu berpantang ni

Ikut keguguran berapa minggu jugak kot. Saya gugur 8 minggu takde pantang sgt pun. Cuma avoid buat kerja lasak/berat selama 2 minggu je

2y ago

Haha tak perlu lama sangat kot unless dah masuk 2nd trimester tu. Takde buat kerja berat sbb memang tak larat. Makanan pun saya makan macam biasa je cuma elak berminyak/ pedas tu gak la. Alhamdulillah takde la orang kata bentan tak pantang. Ni dah pregnant balik dah ni pun 😂 ikut badan kita jugak. Kalau dah rasa sihat teruskan buat macam biasa

Saya gugur masa kandungan 9minggu... takde pantang sangat. Cuma awal2 tu jaga makan je . 7hari je saya pantang.

2y ago

Takpe sis. Lebih lama jaga pantang lebih baik... Ikut badan masing2 sis..

masa sy dulu, sy pantang 3 bulan..badan betul2 rasa segar and sihat semula lepas 3 bulan tu..🥰

Kalau yg bekerja 2minggu sllu dapat MC, dlm 2minggu tu bertungku pakai stokin, klaw boleh mandi air panas

2y ago

saya pakai stokin and jaga pemakanan je, yg lain tak buat pun hm bole dipikirkan lah pasni kena buat. thanks sis for ur info 😘