Dalam Pantang

Betul ke dalam pantang tak boleh basahkan rambut dan kerat kuku dlm masa 44hari? mohon pencerahan mommies2...

45 Balas

Mengarut je semua tu.. Tu kepercayaan org dulu2.. Dalam islam, di galakkan menjaga kebersihan.. Kalau x potong kuku selama 44hari, kuku jd pjg n kotor, bile kotor, makanan yg msuk ke mulut pn akn jd xbersih, lepas tu nk bersih kan baby pn nnt tercocok sana sini, hbs calar n luka baby nnt, kulit baby kan sensitif..lg 1,klu x basah kn kepala, ibu akn panas, bile panas, mula la cepat naik angin n stres n keadaan tu bahaya sbb boleh mengundang kepada meroyan pada ibu tu, nt bukan stakat ibu je tp baby skali akn turut jd mangsa.. Ade benda blh ikot petua org lama, ade benda xpatot ikot,timbang2 kan lah dlu sebelum ikot tu, biar kene dek lojik akal.. 😊

5y ago

Tu la tu nak simpan kuku lama2 tmpt jin setan suka bersarang tu..kena jaga kebersihan diri btol2 even masa bpantang sbb masa tu la klu kita pun kotor bnda2 tu lg la suka..jgn trlampau ikut adat..sbb kdg2 adat tu dicipta oleh org dlu2 yg mgkin masa tu blom faham or blom menerima Islam dgn betol2 lg..ikut lah panduan agama tu yg lbh baik dlm smua aspek pun.

Blh je.. dlm pantang kne bersih.. sbb org pantang senang digangu.. so bdn kne bersih.. yg x blh mndi air sejuk takot badan sejuk kne demam urat.. klu kuku sme mcm period lps mndi wajib Bru potong.. mcm to gak abis nifas Bru leh potong tp kuku tangan je.. kuku kaki jangan ibu jari kaki to kne jage x blh sakit.. jngn tersadung blh tumpah darah.. senang cite yg x blh bdn ne dlm pantang x blh sakit klu sakit senang dpt penyakit sbb antibody still lemah lg.. to je..

Tu semua petua org2 tua takut Kita masuk angin badan jadi sengal2.. kalo tx tahan blh j sis dlm Masa 2 mggu tu sis blh cuci rambut./ Kalo potong kuku tu simpan sampai habis pantang baru tanam jgn merata rata buang.. mgkin skrg badan Kita tx kan rasa sakit ye.. mcm saya dah merasa sakit segal seluruh badan sbb abaikan pantang buat dgn tx betul.. itu semua terpulang pada hang puye badan nk ikut atau tidak

5y ago

Same la macam saya pun badan urat qasa sakit .

Masa pantang kepala kena basuh dengan air sejuk, rambut cuci bersih2, badan je kena jirus dengan air panas..sebab kepala kena jirus dengan air sejuk untuk jaga rambut dari rosak dan kurangkan stress pada otak punca meroyan.kuku potong macam biasa, saya period tak period, kalau dah panjang potong je..sentiasa nak kemas untuk keselesaan.

Boleh basah rambut. Kalau tak nanti busuk la. Tak syampu 4 hari pun dah tak tahan baunya, apatah lagi 44 hari 🤦. Alhamdulillah saya lepas 4 hari bersalin dah syampu rambut tak ada apa2 perkara pelik berlaku. Dan sebenarnya bila kita basahkan sehingga kepala perjalanan darah kita akan berjalan dengan lebih baik insyaAllah. Kuku pun tolong potong ye, sangat berkuman 👏

sy 1hari bsalin da basuh rambut..da knapa x cuci rmbut mcm mana nk segar..nant kpala sakit meroyan plak jadi nye..kuku tu klu da hbis kuar darah potong la mcm kita period sama jer..klu badan tgh kotor x leh potong dlu kan..da hbis mandi hadas nifas kena potong..xpe biar kita byk btnya x salah kongsi kan bnda yg btul dan baik..

Saya selang 4 hari sbb Mak mmg xgalakkan cuci rambut tp lepas smggu dua tu sy dah start rimas sgt, sy basuh je setiap 2 hari. Tp basuh pagi2. Jangan ptg mandi, bru nak basuh. Sejuk nnt hehe. Xsyok pula dlm pantang busuk2. Sian suami, walaupun kene "pantang suami".

Uiii klu x potong 44hari kuku mau kalah kuku beruang. Xcuci 44hari mau berkutu rambut. Jgn percaya sis kata2 ngarut mcm ni. Saya lepas bersalin terus mandi wiladah n then 2 hri skali mesti mandi. Sebab xselesa. Tpi mandi dgn air suam.

Errr..x rimas ke x cuci rambut?sy yg 4 hari x cuci rambut pon dah ase mcm xselesa..cuci ringkas2 je la..asalkan bersih dan segar kepala..kuku kne potong,klau kuku pjg,dgn kuman2 skali masuk mulut mase makan..

kalau x potong kuku sis,nt kuku panjang n kne pda bby,kan terluka bby tu nanti..bab basahkan rmbut setakat ni sy berpantang dua2 ank x de maslah lak y tmbul..kalau czer cma jga jgn bg kne air pd luka jahitan..