Baby girl usia 2 bulan taknak susu botol. Sebab nak bagi takot susu badan tak cukup.

Hi mommy macam mana ya kita nak bagi susu formula pada baby. Dah beli susu baru s26 baby macam pelik rasa dia and banyak kali tukar botol como tomo, mam, botol biasa and last ni try NUK

1 Balas

Pls jangan fikir susu badan tak cukup. Apa kata puan cari ilmu penyusuan. Saya pun ibu baru, syukur, masih menyusukan anak. Hari pertama sampai rumah slps discaj bersalin, adik ipar pesan kat suami beli susu formula sbb takut nnt susu kurang. Saya jadi stress bila suami sampaikan pesanan adik ipar tu sampai nak bergaduh dgn suami sbb tak faham saya nak susukan anak sehingga 2 tahun. Dah lah masa tu susu bengkak, kita ibu baru, kurang ilmu penyusuan. Saya minta suami call kakak ipar yg full bf, dia share mcm2 psl full bf, yg penting nk susu cukup, kerapkan menyusu, klu anak tidur, keluarkan susu guna milk collector/ pam. bila susu kerap keluar, dada kita sentiasa penuh dgn susu. belajar urut dada untuk kurangkan sakit bengkak susu.. Ada ibu dlm TAPS ni share IG Noorfazila bt Abdul Rahman, perunding penyusuan. Banyak ilmu penyusuan dia share dan motivasi penyusuan . Masa cek up postnatal di KK, nurse ajar cara menyusukan dgn betul. Nurse tegur saya sbb susu bengkak, nurse nasihatkan kerapkan susu.. Sy pun masih learning penyusuan. All the best ya!

2y ago

🌻