HB low ?

Hi mommy! Ada tips lain tak nk naik hb .. sepanjang saya buka buku pink smpai skrg 20 week tak pernah pun darah lebih drpd 10 . Saya selalu mkn ubat yg kk bagi ? . Mkn brokoli, bayam, hati ayam semua pun dahhh . Tolong ye kot ada idea lain boleh cuba ?

59 Balas

Alhamdulillah spjg sy pregnant hb sgt ok.Just amal kan kurma,kismis,buah delima,and ubat tmbhan supolemnt mcm shaklee :) mybe lain2 org lain2 cara bkesan :) makesure air masak lebih ari air manis.

Cuba trai minyak kelapa dara.. Saya amal kan dr kandungan 3 bulan lg smpi skrg dh masuk 32mggu..alhamdulillah hb x penah low lg.. Cume la.. InshaAllah berkesan.. ☺️

Cuba sis tukar ubat makan iberet folic. Boleh beli kat farmasi. Saya sebelum ni hb low juga 9-10 macam tu. Sekarang alhamdulillah maintain 12. Dah kotak ketiga makan iberet

Sis try mkn ubat yg kk bg tu ngan oren twister...sye dr mgndung ank yg no.1 amal kn hb ok...smpai skrng sye pgnt ank no.3 inshaAllah, sya amal knoren twister tu je..

Kk bag ubat apa.. Sya pon dpat 4 jnis ubat pastu doc tukar kan ke iberet.. InsyaAllah hb baik kembali... Elak Kopi teh semua la... Saya pon amal susu ja...

Amalkan susu kambing sis. Beli hi goat ke atau brand apa2. Minum sehari sekali. Hb saya naik dari 11 ke 12.9 dalam 2 minggu. Goodluck

Awl mengandung sy ambil jus mama mariam hb 12.1 xpnh turun.. Pastu skrg sy ambil iberet dgn air oren Alhamdulillah hb sy naik 12.6

Mlm sebelum ambik darah,pg ambik darah cuba mkn jambu batu. Berkesan utk sy. Sis cuba la.. ubat continue mkn😊

Blh try jus mamariam sis.. Sy amalkn tu dri 1st pregnant.. Now dah 34w.. Alhmdulillah hb cntik jer stiap kali cek up..

Experience sya masa pregnant hb ping rendah is 7... Lepastu sya mkn iberet terus naik pg 14 🤣🤭 Jgn minum teh!