HB low ?

Hi mommy! Ada tips lain tak nk naik hb .. sepanjang saya buka buku pink smpai skrg 20 week tak pernah pun darah lebih drpd 10 . Saya selalu mkn ubat yg kk bagi ? . Mkn brokoli, bayam, hati ayam semua pun dahhh . Tolong ye kot ada idea lain boleh cuba ?

59 Balas

ubat dari klinik ini sis kena minum dengan air jus atau hirisan lemon paling senang...sebab kalau air kosong je macam tak serap sangat...kalau boleh lepas makan makanan utama sis amal kan makan buah buahan laah...jambu batu atau betik paling bagus...dan sis tengOk2 balik lah makanan sampingan sis, antar breakfast to lunch dan lunch to dinner...mana tahu sis ada makan makanan yang boleh menghalang penyerapan iron dalam badan sis

Makan ulam pegaga, jambu batu, betik, ikan bilis, kalau ada sambal belacan perah banyak2 limau utk penterapan zat besi yg maxima. Jgn makan : kuning telur, minum susu, keju, caffeine, tea, kacang soya (tempe), tauhu waktu main meal (breakfast lunch dinner) sebab ia akan menghalang penyerapan zat besi. Kalau nak mkn jugak, makan 2jam sebelum/selepas main meal. Ps: pesanan dari Pakar pemakanan kk ampang

Sya dlu drop jgk wlpn kk dh tkar bnyk ubt...try mkn maltofer Alhamdulillah naik tp kulit jd alergik...stop mkn maltofer sya mkn kismis,stiap pg minum limau suam, jus mamariam dgn mkn jambu batu...Alhamdulillah HB sya trus naik x penah trun...cuma jambu batu tu jgn mkn dgn asm serbuk...asm serbuk blh drop kn HB kita...

Sy mkn vit yg kk bg sblm tdo n jarak slps mkn dlm 2jam mcm tu, minum dgn air sunquick tnpa gula, pmakanan sy pn mcm biasa, kerang tu sy tkr ke kupang,, dari awl smpi skg da nk 20w hb sy still atas 11,, kopi, susu, air coklat pn sy jrg ambk, tkr ke air buah.. Dri ank 1st sy xpnah mkn hati ayam 😅..

Sy try minum air rebusan buah kurma merah, buah goji n longan kering. Sy minum 3-4kali seminggu. Beli kt shopee. Maintain je hb. Last checkup naik 13.3. Tp taktau lah itu ke sebabnye. Sy mkn bayam hijau n merah jugak. Byk kan mkn sayur jgn tinggal n jgn skip ubat iron n vit b daily ye.

try consume air rebusan yg sy syorkn pd sorg sis ni..alhamdulillah hb dy normal slps shari minum..hrini minum esokny cek up kk..normal..dh xde pening2 stress..🥰🥰 sy pn amalkn air ni.. sesuai sblm n slps brsalin.. klo berminat nak cuba, msj laa sy...sy hrp blh mmbantu sis..❤👌

5y ago

sni xde button pm.. ni no. wasap sy.. 0 1 0 9 8 2 8 2 7 6

Sis kurgkan atau jgn ambil trus milo, teh, kopi semua tuh nak2 coklat sbb smua tuh bleh buat hb low..try kurma hri2, delima, kismis..stkat ni sy punya hb alhamdulillah 13-14..kalau tringin sgt je bru ambil..tak ad lah hri2..mkn portion wjib ad syur hijau..

Minum air secukupnya & kena jarakkan makan iron tablet yg KK bagi tu dengan waktu minum susu/protein dan minuman berkafein at least 2 jam sebelum dan selepas makan. Kalau tak naik-naik juga maybe kena try suplemen zat besi yg lain.

sama saya.dh cuba mcm2 masih sama. ubat pon tukar kepada iberet masih sama jgk. naik 30weeks baru naik 11.1 😅 sebelum tu dari awal pregnant asyik 10.8 je. doktor sya cakap klau kekal mcm ni tkpa. jgn menurun je. bahaya.

Sy xblh telan jgk ubat sbb akn muntah2.. Sy just amalkn byk mkn buah2 especially delima, anggur hitam, buah naga, kismis dan kurma. Dan last2 ni sy kerap minum jus sunquick.. Hb sy drpd 11, naik ke 12.2..