Perkembagan bayi🌼🦩

Hi mommies.Saja cari topik nak tau pengalaman mommy2 semua.Bila ye baby mommy2 mula tumbuh gigi,merangkak,berjalan dan yg lain2 ?Sebab baby kan lain2 perkembangan dia.Ada yg cepat ada yg lambat.Share2 la mommies😆

12 Balas

anak 1st: 4m duduk 5m meniarap 6m babbling pakej sembur², suka berdiri 7m tumbuh gigi, mengengsot 1y berdiri pegang tepi sambil enjut² nak melompat, tatih 1y2m berjalan 1y6m dah boleh sebut banyak benda, melompat screen time banyak juga tak boleh nak kawal sebab duk rumah mak mertua jd org sekeliling asyik bg tgk fon dan tv. tapi alhamdulillah anak banyak belajar kenal huruf nombor nyanyi dari screen time. anak 2nd: 4m duduk 6m meniarap, babbling 7m mengengsot, menyembur 8m tumbuh gigi 1y tatih 1y1m berjalan 1y6m sebut 2 patah 2y melompat, dah boleh cakap 3 patah tapi pelat² kadang ckp bahasa dia skrg 4y banyak cakap tapi kadang ada yg tak jelas sebutan screen time terkawal. tapi bukan fast learner mcm si sulung

1mo ago

duduk sendiri sis. yg 1st je stabil boleh tegak badan bila duduk. yg 2nd dia support dfn sebelah tangan tak pun bongkok sikit. lama² tu pandai dah duduk tegak

x brp igt sgt.. cuma yg igt 2m dah start meniarap n angkat kepala.. 5m dah merangkak.. 8m bole berdiri ... bercakap lambat xigt dah brp tahun.. org kata kalau dapat kaki dulu , bercakap lambat.. ada jugak kena refer pakar .. takut speech delay. tp saya x pegi pon. train dia kat rumah je.. sekarang dh 5 tahun x larat nak melayan dia punya bebel..

5m meniarap 7m duduk 9m merangkak 12m tumbuh gigi & berjalan 18m dah tahu lebih daripada 20 patah perkataan, dah boleh construct 2 words in a sentence. 24m dah petah hehe 28m dalam fasa belajar untuk kawal emosi 🤭

1mo ago

Hi @anon👋 '28m' = 28 MONTHS. Sorry kalau awak tak faham short form😁

Anak pertama saya. 5 Bulan dah Keluar satu gg lepas tu stiap bulan ada keluar smpai sorg anak 1tahun 3 bulan. Lagi2 tetiba ada bakal adik dia mnyusul trus banyak gg sama2 tumbuh. Crewet dia lain mcm lepas tu baju asyik basahh 😞

2m meniarap & babbling 5m duduk & merangkak 6m berdiri & berjalan (pgg perabot) 8m berdiri tanpa support 9m sebut papapapa, berjalan tpi berapa step je & tumbuh gigi atas 😆

Wahhh tak sangka banyak mommies respond😍😍Thank you semua❤️Semoga anak2 kita membesar dengan sihat dan kuat serta dipermudahkan segala urusan🌼🌼

Sy dah lupa tp semua mengikut perkembangan umur dia..xlambat. Cuma tu lah yg penat nya dia akn meragam lbh2 lg nk tumbuh gigi..

3m babling 4m menjerit 6m tumbuh gigi & meniarap 7m baba mama & ngomel 8m 3 gigi & merangkak 10m berjalan & berlari

5m meniarap 6m babling 7m duduk & ngomel 8m gigi pertama 10m merangkak 13m berjalan 15m mula bercakap Sekarang dh 21 bulan

duduk 4m army crawl 5m jalan sdri pegang perabot 7m merangkak 10m 1st gigi 1y2m berjalan 1y4m